"Dacă jucam la fel şi cu Suedia, n-am fi ratat finala"

Naţionala feminină de handbal a României a reuşit să obţină, la ediţia din acest an a Campionatului European, cea mai bună performanţă a sa la un astfel de turneu final.

Gheorghe Tadici şi Ion Gavrilescu susţin că România ar fi putut deveni măcar vicecampioană europeană.

Echipa antrenată de Radu Voina a învins duminică, în finala mică a competiţiei, cu scorul de 16-15 reprezentativa Danemarcei (ţară care, alături de Norvegia, a găzduit întrecerea) şi a câştigat medaliile de bronz.

Până acum, cea mai mare performanţă a româncelor o reprezenta un loc patru, obţinut la Europenele din 2000, întrecere care s-a ţinut în ţara noastră. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât clasarea pe locul trei la acest turneu final le asigură tricolorelor calificarea directă la Campionatul Mondial de anul viitor, din Brazilia.

Performanţa reuşită în Danemarca şi Norvegia este unanim apreciată de iubitorii handbalului din ţara noastră. Există însă şi persoane care nu pot trece peste amărăciunea faptului că România a ratat prezenţa în finala Campionatului European.

"Trebuie să evităm ce s-a întâmplat în 2005"

În această categorie se înscriu, printre alţii, fostul selecţioner Gheorghe Tadici şi Ioan Gavrilescu, preşedintele clubului Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Atât Tadici, cât şi Gavrilescu susţin că tricolorele ar fi putut deveni vicecampioane europene, dacă ar fi reuşit să joace şi în semifinala cu Suedia la fel de bine ca în finala mică, disputată împotriva Danemarcei.

"Nu mi-a plăcut faptul că am ratat finala mare. Am văzut cum atitudinea jucătoarelor se schimbă de la o zi la alta. Dacă fetele ar fi jucat în semifinală aşa cum au făcut-o în finala mică, atunci cu siguranţă am fi fost prezenţi în ultimul act. E bine însă că am luat medalia de bronz. Suntem acuzaţi că avem o mentalitate de automulţumire, dar nu este puţin lucru să intri în primele patru, în compania unor naţiuni cu un handbal dezvoltat, cu condiţii şi standarde mult mai ridicate decât în România. Trebuie acum să evităm ce s-a întâmplat în 2005, când n-am reuşit să opresc elogiile pentru locul doi obţinut la Mondiale şi am ratat calificarea la Campionatul European", a spus Gheorghe Tadici ieri, la canalul "Sport.ro".

La rândul său, Ion Gavrilescu, preşedintele grupării vâlcene, consideră că selecţia jucătoarelor pentru acest turneu final nu a fost făcută cum trebuie şi, din acest motiv, naţionala României a pierdut partida cu Suedia, din semifinale.

4 era cel mai bun loc pe care naţionala feminină a României îl ocupase până acum la un turneu final de Campionat European. Acesta fusese dobândit în anul 2000

DECIZIE

Ionela Stanca a anunţat că nu va mai juca la reprezentativa tricoloră

În ciuda orei târzii la care s-au întors în ţară (în noaptea de duminică spre luni, la ora 2.00), componentele echipei României au fost aşteptate la Aeroportul "Henri Coandă", pe lângă cei din familii, şi de un grup de suporteri. Tricolorele au primit felicitări din partea tuturor celor prezenţi pentru medalia de bronz câştigată la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia, care s-a încheiat duminică seară.

"Am găsit reţeta succesului"

Cu această ocazie, pivotul Ionela Stanca (29 de ani) a anunţat că meciul cu Danemarca, din finala mică a competiţiei, a fost ultimul pe care l-a jucat în tricoul României. "Acesta a fost ultimul meu turneu final, mă retrag de la echipa naţională. Am deja o vârstă, se simte uzura şi nu mai pot face faţă pe două fronturi, la club şi la echipa naţională. Vreau acum să mă dedic mai mult familiei. Pot spune că în finala mică am jucat ultimul meu meci la naţionala României", a spus handbalista la revenirea delegaţiei tricolore în ţară.

"Am avut parte de meciuri grele la Campionatul European, dar este bine că am reuşit de fiecare dată să ne refacem. Important e că s-a terminat totul cu bine, am luat o medalie şi nu am mai venit cu acel gust amar pe care l-am avut atâţia ani de zile. Am găsit acum reţeta succesului", a mai precizat Stanca.

Ion Gavrilescu, preşedintele clubului Oltchim Râmnicu Vâlcea - la care este legitimată Stanca - regretă decizia luată de jucătoare. "Îmi pare rău că Ionela renunţă la naţională. Este o mare pierdere pentru echipa României. Cine ştie, poate că se va răzgândi, deşi nu prea îmi vine să cred asta. Efortul pe care l-a depus atâţia ani şi problemele medicale cu care s-a confruntat au lăsat urme. Ionela Stanca va fi greu de înlocuit la naţională", a declarat conducătorul clubului vâlcean, ieri, pentru EVZ.

Reuters

REPROŞURI DE CONDUCĂTOR

"E greu să câştigi cu patru jucătoare"

Cele mai multe jucătoare din lotul pe care selecţionerul Radu Voina l-a avut la dispoziţie la Campionatul European provin de la Oltchim Râmnicu-Vâlcea, finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor. Ion Gavrilescu, preşedintele grupării din Zăvoi, le-a felicitat pe handbalistele de la naţionala pentru medalia de bronz luată la turneul final din Danemarca şi Norvegia, dar, în acelaşi timp, a criticat selecţia făcută de Radu Voina.

"Consider că prestaţia avută de echipa României la acest turneu final trebuie împărţită în două: cea din finala mică şi cele din meciurile anterioare. Contra Danemarcei, naţionala noastră a jucat formidabil. Jucătoarele noastre şi-au dominat tactic adversarele, au predat o adevărată lecţie de handbal. Le adresez sincere felicitări atât handbalistelor, cât şi antrenorilor, pentru că au obţinut cea mai bună performanţă la un Campionat European. Pe de altă parte însă, regret şi acum foarte mult înfrângerea din semifinale. Dacă România ar fi jucat la fel şi cu Suedia, sigur n-am fi ratat finala. Poate că nu ar fi câştigat Campionatul European, pentru că Norvegia este o adevărată maşină de handbal, dar locul doi sigur ar fi putut să-l obţină", ne-a declarat Ion Gavrilescu ieri.

Surprins plăcut de Tolnai

Preşedintele clubului Oltchim pune eşecul din partida cu Suedia pe seama selecţiei greşite: "Nu vreau să mi se reproşeze că, după această performanţă, scot în evidenţă părţile negative, dar în meciul cu Suedia nu am avut extreme. E greu să câştigi o partidă doar cu patru jucătoare. Chiar şi aşa, le-am ţinut pe suedeze în şah. Cred că Ada Nechită trebuia chemată de la bun început la naţională, şi nu după ce s-a accidentat Cristina Vărzaru. De asemenea, nu cred că trebuiau să lipsească din lot jucătoare precum Iulia Puşcaşu şi Patricia Vizitiu (n.r. - ambele de la Oltchim)". Înaintea turneului final, România era cotată la casele de pariuri cu a doua şansă la câştigarea titlului european. De asemenea, jucătoarea Anastasia Pidpalova, titular în naţionala Ucrainei, era convinsă, într-un interviu acordat pentru site-ul oficial al competiţiei, că România va juca finala. Naţionala noastră era privită de specialişti drept cea mai experimentată echipă dintre toate cele prezente la Campionatul European.

Pe de altă parte, Ion Gavrilescu ne-a mărturisit că nu se aştepta ca portăriţa Talida Tolnai să aibă o prestaţie atât de bună la acest Campionat European. "Talida Tolnai m-a surprins şi pe mine. Ea joacă de aproximativ trei ani la Oltchim, dar nu credeam că e atât de valoroasă".

NAŢIONALA PERSONALĂ

Radu Voina a făcut selecţia de capul lui

E greu de spus dacă România, având altă componenţă, ar fi reuşit mai multe la Campionatul European. Cert este că antrenorul Radu Voina n-a consulat consiliul federal, atunci când a hotărât cine merge în Norvegia şi Danemarca, fapt reclamat de Gheorghe Tadici, tehnicianul de la Zalău.

Voina este pus la zid de cei cu care a fost în aceeaşi barcă, şefii de la Oltchim, formaţie de la care actualul selecţioner a fost dat afară sezonul trecut, fiindcă n-a reuşit îndeplinirea obiectivului: cucerirea Ligii Campionilor cu o echipă galactică.

REACŢII

"Trebuie să evităm ce s-a întâmplat în 2005, când n-am reuşit să opresc elogiile pentru locul doi obţinut la Mondiale şi am ratat calificarea la Europene.", GHEORGHE TADICI, fost selecţioner al României

"În meciul cu Suedia nu am avut extreme greu să câştigi o partidă de o asemenea miză cu doar patru jucătoare.", ION GAVRILESCU, preşedinte la Oltchim Râmnicu-Vâlcea