Cutremurul din Japonia: Poveşti din culisele Apocalipsei

Discovery Channel prezintă o radiografie a cutremurului care a lovit Japonia în două documentare: mâine, de la ora 22.00, "Cutremurul care a zguduit Japonia", iar sâmbătă, 21 mai, de la ora 22.00, "Coşmar nuclear: Japonia în criză".

La 11 martie, Japonia a fost zguduită de un seism extrem de puternic, care a afectat coasta de est a ţării, şi a fost urmat de replici violente. Cutremurul, cu magnitudinea de 9,0 pe Scara Richter, e cel mai mare care a lovit Japonia în ultimii 140 de ani. Seismul a provocat în numai opt minute un tsunami uriaş, care s-a deplasat cu 800 km/h şi a măturat totul în calea sa. Undele de şoc s-au făcut simţite până la Beijing şi au declanşat alerte de tsunami în Taiwan, Filipine, Indonezia, Guam, Hawaii şi pe toată coasta de vest a SUA şi Canada.

La două luni după catastrofă, Discovery Channel prezintă două documentare ce reunesc interviuri cu cei care au trăit aceste orori, dar şi păreri ale oamenilor de ştiinţă, seismologi şi oceanografi, care studiind Cercul de Foc al Pacificului vor să afle dacă plăcile tectonice ale Pământului se află într-o fază de activitate sporită, care riscă să genereze noi evenimente seismice.

"Cutremurul care a zguduit Japonia", ce are premiera mâine, de la ora 22.00 şi "Coşmar nuclear: Japonia în criză" ce are premiera sâmbătă, 21 mai, de la ora 22.00, despre criza nucleară de la Fukushima, vor încerca să răspundă la aceste întrebări.

INTERVIU CU PRODUCĂTORUL "CUTREMURULUI CARE A ZGUDUIT JAPONIA"

"Casa era complet zdrobită, făcută una cu pământul"

Guy Davies, producătorul executiv al documentarului "Cutremurul care a zguduit Japonia", a acordat un interviu pentru EVZ în care a povestit fiecare etapă.

"Am realizat acest program cât de repede am putut, pentru a oglindi ceea ce se întâmpla în Japonia. Am avut o echipă care a plecat în Japonia foarte rapid şi a ajuns în câteva dintre zonele cel mai grav afectate. De asemenea, am avut o echipă în SUA care a completat activitatea primei echipe, filmând interviuri cu experţi în care explicam ce înseamnă aşa-numitul «Cerc de Foc al Pacificului » şi discutam dacă s-ar mai putea produce sau nu un alt cutremur, în funcţie de traseul faliilor. Cam asta ar fi prezentarea pe scurt a filmului".

EVZ: Ce te face mândru de acest documentar? Guy Davies: Am găsit imagini cu cutremurul în sine, care nu mai fuseseră prezentate. Le-am primit dintr-o sursă foarte neobişnuită, în sensul că unul dintre asistenţii de producţie foarte tenace care au colaborat la acest program a reuşit să găsească o organizaţie care monitoriza zona, în lumina Tratatului de Neproliferare Nucleară. Misiunea acestei organizaţii este să monitorizeze în special Pacificul, căutând potenţiale contravenţii sau depistând eventuale teste nucleare ori încălcări de altă natură ale tratatelor nucleare în vigoare. Ei au înregistrat un sunet în ocean şi ne-au permis să îl folosim în programul realizat pentru Discovery Channel. A fost un element unic, prezentat în exclusivitate şi în premieră absolută. Sunetul a fost uşor accelerat pentru documentar, ca să poată fi utilizabil, dar este un zgomot cu totul extraordinar şi am fost foarte mândri că am avut acest segment audio în programul nostru.

Un alt lucru foarte interesant pentru mine şi pentru echipa care a fost în Japonia a fost faptul că acolo s-au întâlnit cu mulţi oameni... Mă gândesc în special la un domn pe nume Harasaka. Era un domn mai în vârstă, care îşi pierduse casa şi tot ce avea. Din fericire, familia lui reuşise să scape, deci nu îi pierduse şi pe cei dragi, dar pierduse tot ce reuşise să agonisească de o viaţă. Am petrecut mai mult timp cu el. Avea cam 70 şi ceva de ani. Am mers împreună cu el pe strada lui, unde omul nu a mai reuşit să îşi găsească locuinţa. A petrecut ceva vreme căutând-o, dar în final a găsit doar terenul... Asta era tot ce mai rămăsese. Casa era complet zdrobită, făcută una cu pământul. Însă omul avea o filosofie extraordinară şi o perspectivă foarte pozitivă asupra viitorului. Spunea că asemenea lucruri se mai întâmplă - şi că de fiecare dată trebuie să o iei de la început. Un personaj uluitor, care ne-a oferit tuturor o adevărată lecţie de viaţă. Cred că astea ar fi primele două lucruri care îmi vin imediat în minte, când mă gândesc la cele câteva săptămâni în care am lucrat la acest film.

De unde o asemenea atitudine? Echipa care a fost în Japonia a trăit această experienţă şi toţi membrii ei au fost uluiţi. Cred că este vorba despre însăşi natura culturii japoneze - o cultură plină de politeţe şi curtoazie. (...) Cred că acele evenimente au fost atât de copleşitoare încât oamenii şi-au dorit în mod real să poată discuta cu presa, mai ales cu o echipă de filmare din SUA sau din Anglia, fiindcă voiau ca întreaga lume să afle ce se întâmplase. Dar au vorbit despre toate acestea într-un mod foarte atent şi delicat, cu multă discreţie, într-un stil specific japonez. Am fost cu toţii impresionaţi şi uluiţi de acest fel de a fi al japonezilor. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/NnHuKj7Ppr4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> REALIZATORII FILMULUI "COŞMAR NUCLEAR"

Spune Japonia adio atomului? Larry Israel şi Scott Weinberger au lucrat la programul "Coşmar nuclear". Într-un interviu asigurat de Discovery Channel România, ei au povestit ce i-a impresionat cel mai mult.

Cine joacă rolul principal în film, omul sau natura? Scott: Cred că au roluri egale. Larry: Da, categoric! Nu avem cum să ocolim faptul că natura a provocat toate aceste probleme, dar cred că filmele se concentrează pe modul în care oa menii au făcut faţă acestor probleme şi pe eforturile pe care le fac pentru a împiedica agravarea situaţiei. Dar e evident că acolo s-a produs o uriaşă catastrofă naturală care a generat o tragedie umană imensă.

E posibil ca Japonia să spună adio atomului? Scott: Asta e o discuţie pe care o poartă mulţi oameni din întreaga lume, la ora actuală - ce e mai bine, cum se poate proceda mai eficient, dacă energia nucleară este sigură... Experţii cu care am discutat noi consideră că energia nucleară chiar este sigură.

E bine să ne amintim că la Fukushima nu cutremurul a provocat acest întreg dezastru, pentru că după cutremur centrala supravieţuise şi era în regulă. Problema a fost tsunamiul - un tsunami înalt cât patru case. Oamenii erau pregătiţi acolo pentru un tsunami înalt cât trei case, deci cred că nimeni nu şi-a imaginat vreodată, la vremea când au proiectat centrala, că ar putea exista un tsunami înalt cât patru case. Cred deci că ei sunt convinşi că această centrală a funcţionat în condiţii de siguranţă, raportat la anumite standarde.

Noi am discutat cu acei experţi care consideră că energia nucleară este sigură, dar în întreaga lume s-a declanşat acum o discuţie foarte amplă pe această temă - iar noi abordăm şi acest aspect în film.

Larry: Eu m-aş întreba care ar putea fi forma de energie alternativă în Japonia, dacă se renunţă la energia nucleară? Ce alte surse de energie există şi cum funcţionează? Cred că pe termen lung, poate peste 10, 15 sau 20 de ani, oamenii şi-ar putea dori să se îndepărteze de energia nucleară, însă, în această etapă în care se află acum, nu văd cum s-ar putea îndepărta de ea prea curând.