România, zdruncinată de două noi cutremure. Ce magnitudine au avut

Cutremur . Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

Două cutremure, cu magnitudini de peste 2, s-au produs joi după-amiază în județele Gorj și Vrancea, la trei minute unul de celălalt. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la ora 15.23 a avut loc un seism în județul Gorj, cu magnitudinea 2,3.

Două noi cutremure în România

Acesta s-a produs la adâncimea de 13,3 kilometri și în apropierea orașelor Târgu Jiu (18 km), Drobeta-Turnu Severin (65 km), Hunedoara (69 km), Deva (84 km, Reșița (95 km).

Al doilea seism a fost înregistrat la ora 15.26 în județul Vrancea. Acesta a avut magnitudinea 2,4 și a avut loc la adâncimea de 84,8 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Făcșani (53 km), Sfântu Gheorghe (56 km), Brașov (72 km), Buzău (78 km), Bacău (88 km).

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un alt seism cu magnitudinea 4,1 a avut loc marți după-amiaza în județul Buzău. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focșani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Brașov (80 km), Ploiești (86 km).

Când va avea loc un mare cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că există patru cartiere în București identificate ca fiind vulnerabile în cazul unui cutremur major. Pipera, Aviației, Pantelimon și Otopeni ar fi cele mai afectate zone din București, fiind supuse unor daune semnificative. El nu exclude posibilitatea unui cutremur major în viitor, cu o magnitudine considerabilă (între 7,2 și 7,9).

„Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Gheorghe Mărmureanu. „Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a adăugat seismologul.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu. Sursa foto: Vrancea AtlasTV

Cea mai vulnerabilă zonă din Capitală

Gheorghe Mărmureanu a declarat că Centrul Vechi reprezintă în continuare una dintre cele mai vulnerabile zone și că nu va rezista la un seism puternic.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a declarat același Mărmureanu.