Un seism de 3,1 pe Richter a avut loc, marţi, în județul Buzău, anunță Institutul Național pentru Fizică a Pământului, marți seară.
Cutremurul s-a produs a avut loc la o adâncime de 131,6 km și s-a produs la ora 15.20. De la începutul lunii mai, în România s-au produs mai multe cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,2 grade pe scara Richter.
Aproximativ 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului, bordură care delimitează Pacificul, iar aici se află nu mai puţin de 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra. Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.
Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte a planetei. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.