Cutremur în Justiție. Lupta împotriva Mafiei, dar, de fapt, făcea parte din ea. Avea cea mai complexă rețea de informatori

Cutremur în Justiție. Lupta împotriva Mafiei, dar, de fapt, făcea parte din ea. Avea cea mai complexă rețea de informatori

Cutremur în justiție. Presa italiană a explodat după ce Antonello Montante, care lupta împotriva crimei organizate, a fost acuzat de legături puternice cu mafia siciliană.

Justiție pe muchie de cuțit. Un fost „luptător” împotriva crimei organizate, Antonello Montante, a fost condamnat, viner, la 14 ani de închisoare pentru o serie de infracțiuni, inclusiv corupție, potrivit rapoartelor mass-media italiene.

Montante, care a negat întotdeauna acuzațiile împotriva lui, a fost purtătorul de cuvânt național pe probleme juridice pentru organizația patronală italiană, Confindustria, precum și șeful sucursalei sale siciliene.

Sentința a fost mai severă decât era de așteptat, deoarece procuratura a solicitat 10 ani. Ar fi putut fi mai mare; timpul de închisoare a fost redus cu o treime datorită tipului de proces pe care Montante l-a acceptat. Fără asta, el ar fi fost închis pentru 21 de ani: „Aproape ca o crimă”, s-a plâns Giuseppe Panepinto, unul dintre avocații săi, care a declarat că va fi lansat un apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

O probă a fost lansată în 2015, după ce mai mulți „turnători” au spus procurorilor că, în ciuda atacurilor sale asupra crimei organizate, Montante era implicat de fapt cu șefii mafiei siciliene, în special Vincenzo Arnone și tatăl său Paolino, care au fost chiar nași la nunta lui Montante în decembrie 1980.

Ca parte a investigației, procurorii au descoperit ceea ce ei au numit „sistemul Montante”, o rețea complexă de informatori, a căror slujbă era de a-i oferi fostul patron al Confindustria informații cu privire la rivalii săi.

Procurorii au declarat că au găsit un transfer de documente realizat în ianuarie 2016 într-o cameră din vila Montante din Serradifalco, lângă Caltanissetta din centrul Siciliei. Au fost dosare despre politicieni, procurori, anchetatori și multe alte detalii colectate de informatorii săi. Suspiciunea este că dosarele urmau să fie folosite pentru șantaj, a scris cotidianul La Stampa.