Cutremur în România! Ce informaţii au cei de la INCDFP până la această oră?

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 pe scara Richter a fost înregistrat miercuri în judeţul Vrancea, la ora 12:03.

Conform primelor date publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut adâncimea de 77 km.

El fost localizat în apropierea următoarelor oraşe: 78 km Est de Braşov, 94 km Nord-Est de Ploieşti, 100 km Sud de Bacău, 115 km Vest de Galaţi, 117 km Nord-Vest de Brăila şi 145 km Nord de Bucureşti.

De la începutul lunii august 2020, în ţara noastră au fost raportate 22 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai semnificativ cutremur semnalat în acest an s-a produs la 31 ianuarie 2019, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 km.

Respectivul seism a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter şi a fost fost resimţit şi la Bucureşti.

Altfel, amintim că în 2010 era montat cel mai modern sistem de atenuare a şocurilor seismice la o clădire din Bucureşti.

Măsura avea ca scop atenuarea efectelor unui cutremur cu intensitate de 8 grade pe scara Richter.

Au trecut 43 de ani de la producerea ultimului mare cutremur în România, seismul din 4 martie 1977, care a provocat moartea a peste 1.570 de persoane şi dărâmarea a 31 de clădiri în Bucureşti.

De asemenea, atunci au fost afectate trei imobile nou-construite şi 28 vechi, datând din perioada interbelică.

Care fost cele două secvenţe determinante din seria măsurilor de protejare a clădirilor construite în România? Primul dintre ele a fost înregistrat după cutremurul din 10 noiembrie 1940.

La acea vreme s-a efectuat întărirea grinzilor orizontale ale palatului nou al Băncii Naţionale a României, astfel încât, în timpul balansului, să poată prelua 5% din greutatea pe verticală a imobilului.

A fost o premieră şi în baza acelui calcul se proiectează până în ziua de astăzi. Al doilea episod s-a consumat în 2010 şi a presupus aşezarea unei clădiri aparţinând Academiei de Studii Economice pe nişte tampoane antiseismice, fabricate în SUA.

Despre acea procedură şi originea tehnologiei folosite, precum şi dezvăluiri istorice de mare valoare puteţi citi accesând acest link.

sursa: Agerpres