Inspectorii Curții de Conturi au constat, în octombrie 2013, că mai marii Clubului Sportiv Municipal București au plătit ilegal 3,45 de milioane de lei pe competiții sportive fictive sau pentru echipamente care au fost cumpărate la suprapreț. Aceștia au trimis dosrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
Ziarul Evenimentul Zilei a dezvăluit, pe data de 22 ianuarie 2013, faptul că instituția care ar fi trebuit să promoveze sportul în rândul tinerilor, Clubul Sportiv Municipal Român, ar putea fi reorganizată, după ce banii alocaţi instituţiei au fost cheltuiţi aiurea și ilegal. De exemplu, pentru un concurs de şah, care ar fi ţinut patru zile, s-au dat 12 miliarde de lei vechi. Numai că, evenimentul nu a avut loc. Potrivit unui raport finalizat recent de către inspectorii Curții de Conturi, s-a mai descoperit un prejudiciu de aproape 800 de mii de euro. Ziarul Evenimentul Zilei a prezentat la acea vreme faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie şi Garda Financiară au luat la puricat cheltuielile făcute de conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti (CSMB). Motivul: milioane de lei au fost aruncaţi pe fereastră. De exemplu, numai pentru o competiţie de şah, care a durat patru zile, s-au cheltuit 12 miliarde de lei vechi. Noul şef al CSM Bucureşti, Petre Brănişteanu, a explicat, pentru EVZ, că se fac cercetări în ceea ce priveşte cheltuirea banilor.
- EXCLUSIV EVZ. CSM Bucureşti, desfiinţat după ce a fost devalizat. Concurs de sah de lux și fictiv
Astăzi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat în faţa consilierilor generali, că la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti timp de patru ani au fost făcute „afaceri oneroase” şi a declarat că l-a demis pe directorul Valentin Samungi. Oprescu a răspuns astfel unei interpelări făcute de consilierul PDL Silviu Văduva. „Am constatat abateri financiare la acest club sportiv al municipalităţii şi l-am demis pe şeful clubului. Au fost reluate anchetele care se desfăşoară de trei luni. Clubul ţine de CGMB şi acolo trebuie numiţi trei consilieri în Consiliul de Administraţie pentru a fi participanţi activi la anchetele ce se desfăşoară acolo, acum. Acolo s-au făcut afaceri oneroase şi sunt implicaţi o serie de consilieri. Vreau să vă mai spun că azi după amiază am convocat o întâlnire cu consilierii generali care sunt vizaţi direct cu afaceri oneroase de patru ani şi nedescoperite decât parţial. Ceea ce a apărut în presă este adevărat”, a declarat Oprescu în ianuarie 2013. Directorul Petre Brănişteanu, numit în 9 aprilie 2012, a spus că în primul trimestru al anului trecut la Clubul Sportiv s-au cheltuit bani cât pentru şase echipe la un loc. ”În iunie 2012 am făcut sesizare la Poliţia sector 1 şi în septembrie e preluată de Poliţia municipiului Bucureşti. Aştept rezultatele anchetei. Când am văzut că aveam de plată campionate de şah de sute de mii de lei şi care nu s-au organizat, am oprit orice plată. S-au făcut plăţi de 600.000 lei pentru un campionat de şah - seniori, echipa fiind formată din patru jucătoare”, a spus directorul, de la tribuna şedinţei CGMB, în ianuarie 2013. Consilierul USL Doru Giugula a ţinut să precizeze că printre cei vinovaţi de fraude sunt foştii consilieri municipali Călin Murg şi Doru Preoteasa.