Curtea de Apel Timișoara a aplicat prescripția generală a faptelor penale. Un complet de judecători a aplicat decizia CCR
- Mihai Soica
- 5 iulie 2022, 20:14
Un complet de judecată de la Curtea de Apel Timișoara a decis să aplice, direct, decizia Curții Constituționale a României, legată de aplicarea termenului de prescripție generală a unei infracțiuni. Este prima decizia directă prin care se dispune încetarea unui proces penal ca urmare a intervenției prescripției.
Judecătoarele Laura Bogdan și Anca Nacu, de la Curtea de Apel Timișoara, au invocat din oficiu, în timpul procesului, decizia CCR 358/2022, privind prescripția faptelor penale.
Cele două judecătoare au explicat că timp de patru ani, nu a existat nicio altă prevedere care să se refere la prescrierea faptelor, perioadă în care Parlamentul României nu a adoptat un alt text de lege care să fie în acord cu Constituția României, legat de acest subiect. Amintim faptul că în 2018, Curtea Constituțională a României a emis o primă decizie cu privire la aplicarea termenelor de prescripție.
„Nu a existat nicio prevedere în Codul Penal care să permită înteruperea cursului prescripției, fiind aplicabile doar dispozițiile referitoare la prescripția generală. Adică, în perioada 25 iunie 2018 și 30 mai 2022 nu a existat prescriptia specială”, se arată în decizia Curții de Apel Timișoara, potrivit luju.ro.
Procesul de la Timișoara a vizat activitatea unei persoane care a fost acuzată de practicarea fără drept a unei profesii. La faza de fond, Mircea Munteanu a fost condamnat la pedeapsa amenzii. Ulterior, la apel, judecătorii au constatat prescrierea faptelor penale și au dispus încetarea procesului penal.
Lecție de drept penal pentru Ministerul Justiției
Decizia Penală a Curții de Apel Timișoara constituie o lecție de drept penal pentru Ministerul de Justiție, dar și pentru Parlamentul României. Cele două judecătoare au explicat pe îndelete agumentele aduse de judecătorii Curții Constituționale a României.
„Prin decizia nr. 297/26 aprilie 2018 a Curtii Constitutionale, publicata Monitorul Oficial nr. 518 din 25 iunie 2018, s-a constatat, cu caracter general obligatoriu, că solutia legislativa care prevede intreruperea cursului termenului prescriptiei răspunderii penale prin îndeplinirea oricarui act de procedura in cauza, din cuprinsul dispozitiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstitutionala”, se arată în prima decizie a CCR, pe acest subiect, emisă în anul 2018.
Ulterior, Curtea Constituțională a României a emis o a doua decizie, în anul 2022, prin care s-a declarat neconstituțional întregul articol 155 din Codul Penal, privind prescrierea faptelor.
Drept urmare, susțin cele două judecătoare de la Timișoara, ”între data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 297/2018 (data de 25.06.2018) și data publicării în Monitorul Oficial a OUG nr. 71/2022 care a modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal (data de 30.05.2022), Codul penal a prezentat o forma care nu a conținut vreun caz care să permită întreruperea cursului prescriptiei răspunderii penale, fiind aplicabile doar termenele generale de prescripție prevazute de art. 154 alin. 1 din Codul penal”.