Curtea de Apel București se va pronunța astăzi în dosarul a doi hoți ai tablourilor de la Rotterdam. Decizia va fi definitivă

Curtea de Apel București se va pronunța astăzi în dosarul a doi hoți ai tablourilor de la Rotterdam. Decizia va fi definitivă

Procurorii DIICOT cer pedepse mai dure pentru Radu Dogaru și Eugen Darie. "Recunoaștearea acuzațiilor în cazul lui Radu Dogaru și Eugen Darie a fost doar formală. Ei nu au recunoscut toate probele din dosar", a declarat procurorul DIICOT.

Update ora 19.00 Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat luni pronunţarea în dosarul privind recursul pe care Eugen Darie şi Radu Dogaru l-au declarat la decizia prin care au fost condamnaţi la 6 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul furtului tablourilor din Olanda.

Potrivit noului Cod de procedură penală, pronunţarea trebuie dată în maximum 15 zile de la dezbaterile finale.

Cei doi sunt singurii inculpaţi din dosarul tablourilor care şi-au recunoscut fapta şi au beneficiat de o reducere a pedepsei, însă ei doresc o pedeapsă mai mică decât cea stabilită de magistraţii Judecătoriei Sectorului 3. Procesul Avocatul lui Eugen Darie arată că picturile sunt într-o colecție privată și nu fac parte din patrimoniul cultural olandez, potrivit unor documente care ar fi fost trimise din Olanda. "Clientul meu a recunoscut, nu a tăgăduit nicio probă", a declarat avocata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocatul lui Radu Dogaru susține ca noul Cod Penal este mai favorabil clientului sau și a cerut pedepse mai mici. El a spus că Dogaru a cooperat cu polițiștii olandezi și cu autoritățile din România. "Latura civilă a dosarului nu a fost soluționată, nu a fost făcută o autentificate a tablourilir și nu se știe dacă tablourile au fost distruse sau nu", a arătat avocatul care sunt lacunele acestui proces.

Radu Dogaru a arătat că el nu a mai fost condamnat până în prezent: ”Sunt de acord cu avocatul”.

Primele condamnări

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie, la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru şi Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda.

Instanţa a stabilit o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave în cazul lui Radu Dogaru, căruia i-a stabilit şi o condamnare de 4 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Radu Dogaru a mai primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcţii publice timp de patru ani.

La rândul său, Eugen Darie a primit 3 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Celor doi inculpaţi urmează să li se scadă din pedeapsă perioada în care au stat în arest preventiv, adică din 20 ianuarie şi au fost obligaţi la plata a 6.000 de lei şi menţinerea sechestrului asigurător instituit de procurori în cazul acestora. Procesul continuă pentru ceilalţi acuzaţi

Procesul continuă pe latură penală pentru ceilalţi inculpaţi din dosar şi pe latură civilă pentru toţi cei trimişi în judecată de procurori.În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

'Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)', preciza DIICOT.

Tablourile intitulate 'Tete d´Arlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' şi 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan şi 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.