Aflat în Grecia, stat care i-a refuzat extrădarea în România unde a fost condamnat pentru corupție, Sorin Oprescu primește o veste bună de la justiție. Fostul primar are șanse să scape de condamnarea la 10 ani și opt luni cu închisoarea. Fostul primar general a fost pus sub acuzare de DNA. El a fost reținut în urma unui flagrant, în septembrie 2015, când a primit 25.000 de euro, proveniți din acte de corupție, de la un subaltern.
Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu o contestaţie depusă de fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu. Acesta solicită anularea condamnării la închisoare, de 10 ani şi 8 luni închisoare, primită într-un dosar de corupţie. Aceasta este o etapă preliminară, după care judecătorii urmează să analizeze pe fond contestația în anulare depusă de avocații fostului primar general. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 16 decembrie.
„În baza art. 431 Cod de procedură penală, admite în principiu contestaţia în anulare formulată de contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea împotriva deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 16.12.2022, ora 12,00, pentru când se citează contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea şi se încunoştiinţează apărătorul ales al acestuia.
În baza art. 430 C.p.p. respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 08.12.2022”, se arată în decizia pronunțată de judecatorii din cadrul Curții de Apel București.
Sorin Oprescu a scăpat de extrădare
În data de 13 mai, fostul primar general Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare. El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Este vorba despre dosarul în care fostul primar Sorin Oprescu a fost acuzat de procurori că a primit, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro. Banii, care proveneau din acte de corupție, conform DNA, au fost dați, în septembrie 2015, de un subaltern în care avea încredere, Bogdan Popa. Acesta a fost director al Administraţiei Cimitirelor,
Sorin Oprescu a fugit din ţară și s-a stabilit în Grecia, înainte de a fi pronunţată sentinţa de condamnare. El a fost localizat și adus în fața judecătorilor greci, pentru extrădare, însă aceștia au refuzat să dea curs cererii autorităților din România. De altfel, alături de partea de sud a Italiei, Grecia este una dintre destinațiile preferate de infractorii români condamnați definitiv. Instanțele de aici sunt foarte indulgente cu condamnații români și resping pe bandă cererile de extrădare formulate de statul român.