Curtea Constituţională, sesizată de ICCJ cu privire la Legea unor terenuri forestiere trecute la primării

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au contestat la Curtea Constituţională Legea privind regimul juridic al unor terenuri forestiere, recent adoptată. Judecătorii ICCJ cred că se încalcă articolele constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au contestat, joi, la Curtea Constituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2010 care se referă la regimul juridic al unor terenuri forestiere şi care a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional.

ICCJ consideră că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora încalcă articolele constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, se arată într-un comunicat al instituției.

Ce critică ICCJ la noua lege

La data de 15 februarie 2024, constituită în Secții Unite, în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, “cu  participarea unui număr de 84 de judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare.  

Judecătorii cer pronunțarea CCR în ceea ce privește: Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora (PL-x nr. 722/2023), în raport de prevederile constituționale ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, ale art. 136 alin. (2) şi (4) cu privire la dreptul de proprietate publică şi modalitatea de constituire a dreptului de administrare coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituționale, precum şi a prevederilor art. 52 referitoare la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”.

În conformitate cu dispoziţiile art. 27 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.

Nereguli semnalate de Consiliul Legislativ

Consiliul Legislativ, deşi a  dat un aviz favorabil, semnalează mai multe nereguli, precizând că soluţia legislativă este susceptibilă a nu corespunde standardului constituţional de protecţie a proprietăţii publice şi de a respecta obligaţia constituţională a statului de a asigura exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional, ocrotirea mediului înconjurător şi menţinerea echilibrului ecologic, aşa cum prevede art. 135 alin. (2) lid. d) şi e) din Constituţie.

Consiliul Legislativ arată, în avizul său, faptul că soluţia legislativă este contrară a mai multor dispoziţii legale, menţionând că modalităţile de gestionare a domeniului public „presupun situaţii premisă diferite” şi că nu se poate stabili un drept de prioritate pentru alegerea uneia dintre soluţii, întrucât un bun nu poate aparţine în acelaşi timp domeniului public şi domeniului privat al statului.