Curtea Constituțională a Rusiei a declarat drept constituțional și a lăsat în vigoare articolul din Codul contravenţiilor administrative privind discreditarea Forțelor Armate ale Federației
Curtea Constituțională spune că una dintre cele mai importante condiții pentru eficacitatea armatei ruse este susținerea acesteia de către societate, iar criticile și protestele împotriva războiului au „efect cumulativ”, „reduc hotărârea și motivația” armatei.
Argumentele autorilor sesizării
Instanţa a fost sesizată de de mai mulţi avocaţi şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, 23 la număr, care anterior au fost amendaţi pentru pretinsă discreditare a armatei ruse. Autorii sesizărilor au calificat articolul pentru discreditarea armatei ca fiind discriminatoriu, deoarece a încălcat drepturile constituționale ale cetățenilor la exprimare, libertatea de conștiință și întrunire.
Justificările magistraţilor constituţionali
Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse şi-a argumentat decizia „că una dintre cele mai importante condiții pentru eficacitatea armatei ruse este susținerea acesteia de către societate, iar criticile și protestele împotriva războiului au „efect cumulativ”, „reduc hotărârea și motivația” armatei și „contribuie efectiv la forțele care se opun intereselor Federației Ruse”.
Hotărârea mai precizează că deciziile autorităților ruse nu pot fi puse în discuție în mod arbitrar, întrucât au drept scop „apărarea intereselor Federației Ruse și a cetățenilor săi, menținerea păcii și securității internaționale”. Potrivit deciziei, articolul privind discreditarea armatei „prin conţinutul său, nu poate fi considerat ca o ideologie obligatorie, nici ca vizând propaganda războiului, care este interzisă în Federația Rusă, sau ca fiind discriminatorie față de persoane, în functie de convingerile lor. Nici nu încalcă libertatea individului de a alege și de a adera la anumite convingeri și de a acționa în conformitate cu acestea, întrucât această libertate nu implică săvârșirea de infracțiuni de către o persoană”.
Avocata Violetta Fiţner, care a contribuit la redactarea sesizărilor, a numit decizia respectivă „o rușine pentru Curtea Constituțională”. „Curtea Constituțională a confirmat că articolul despre discredit este necesar pentru a suprima criticile la adresa războiului și disidența, doar cei care susțin războiul pot vorbi pe acest subiect, iar cei care nu sunt de acord, trebuie să tacă. Fără îndoială, o astfel de abordare este în mod clar contrară Constituției și este discriminatorie. Definițiile Curții Constituționale nu pot fi numite motivate din punct de vedere juridic, întrucât baza lor este ideologia devenită obligatorie în Rusia, și nu Constituția”, a comentat avocata Maria Nemova.
Articolul privind discreditarea armatei ruse a fost adăugat la Codul contravenţiilor administrative la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Un articol similar a apărut în Codul Penal, care prevede o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare. În plus, în Codul Penal a fost introdus un articol despre răspândirea „știrilor false” despre armată, care prevede pedeapsa de până la 15 ani de închisoare.