Curtea Constituţională a Germaniei a autorizat guvernul de la Berlin să adopte Mecanismul European de Stabilitate (MES). Destinul monedei unice europene era în mâinile Curţii Constituţionale din Germania, o decizie negativă riscând să blocheze salvarea zonei euro.
Imediat după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, cotaţiile acţiunilor europene au crescut cu 0,14%. Optimismul din pieţe de dinaintea decizie le condusese oricum la creşterea cotaţiilor cu 0,07%. Euro a ajuns la maximul ultimelor 4 luni, până la un nivel de 1,29017 dolari. Cotaţiile futures pentru bondurile germane au scăzut la 139,75. Prin această decizie, cei opt judecători ai instanţei supreme din Karlsruhe permit preşedintelui german Joachim Gauck să promulge legile legate de MES si Pactul European de Stabilitate, votate deja la sfârşitul lunii iunie de la Parlament şi împotriva cărora fuseseră depuse mai multe plângeri. Ei au cerut, totodată, ca orice majorare a participării financiare germane la capitalul MES să fie supusă unui vot al Parlamentului de la Berlin. Cancelarul Angela Merkel a adoptat o atitudine reţinută pe tot parcursul perioadei în care curtea a menţinut în tensiune decidenţii politici şi pieţele financiare, întârziind astfel implementarea Mecanismului European de Stabilitate.
Dacă instituţia însela aşteptările şi se opunea în continuare planului de salvare în şedinţa care a avut loc la ora 10.00 (8 GMT), atunci efectul asupra pieţelor de titluri de stat ar fi fost fi unul devastator.
Experţii erau deja de părere că cei opt judecători de la Curtea Constituţională vor susţine tratatele europene.
"Limitele constituţionale în privinţa cedării de suveranitate nu sunt bătute în cuie ci deschise interpretării, ceea ce înseamnă că pot fi luate în calcul circumstanţe economice, sociale şi politice", a spus Tanja Boerzel, profesor de drept în cadrul unei universităţi din Berlin.
Un NU din partea curţii ar fi avut consecinţe fatale pentru euro şi ar fi putut crea şi o criză constituţională între Bundestag şi Bundesrat, a mai spus aceasta.
Mecanismul de Stabilitate Financiară ar fi trebuit să intre în vigoare în iulie 2012, cu un buget iniţial de 700 de miliarde de euro, menit să prevină răspândirea crizei financiare. În prezent, acesta aşteaptă doar ratificarea Germaniei: fondul are nevoie de aprobare din partea a 90% din ţările care îi asigură baza de capital, Germania reprezentând circa 25% din total.
Ce a dezbătut azi Curtea Constituţională
Curtea Constituţională examinează încă din data de 10 iulie şase plângeri (depuse de deputaţii stângii radicale, de un ales conservator şi de o asociaţie civică) care vizează blocarea ratificării Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi a pactului bugetar.
Reclamanţii susţin că MES, care ar urma să devină un fond de salvare permanent al zonei euro dotat cu o capacitate de împrumut de 500 miliarde de euro, încalcă legislaţia germană forţând ţara să renunţe la o parte din suveranitatea sa bugetară. De asemenea, se reproşează că MES expune finanţele Germaniei, primul contributor la planul de salvare a zonei euro, la un risc nelimitat în cazul falimentului unei ţări membre.
Pentru majoritatea analiştilor, există puţine îndoieli că instituţia de la Karlsruhe va da dreptate acestor plângeri. Din punct de vedere constituţional, pactul bugetar, care constrânge statele membre UE la disciplină bugetară, nu pune probleme. "Pentru MES întrebarea este până la ce punct este posibil să fie luate decizii care obligă Germania din punct de vedere financiar fără aprobarea parlamentului. Mă îndoiesc de o decizie a Curţii Constituţionale care să invalideze MES", a declarat Matthias Ruffert, specialist în drept la Universitatea din Iena.
În plus, parlamentul german a ratificat deja Mecanismului European de Stabilitate, precum şi pactul bugetar cu o majoritate de două treimi în cadrul unei sesiuni extraordinare care a avut loc la mijlocul lunii iulie.
Cu toate acestea, Jorg Asmussen, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, s-a declarat îngrijorat de posibilitatea unei respingeri a MES de către Curtea Constituţională a Germaniei, subliniind că în acest caz ar lipsi un instrument important de soluţionare a crizei.
La rândul lor, analiştii se pregătesc şi ei pentru acest eventual scenariu. "O decizie contrară probabil nu va antrena o prăbuşire a euro, dar volatilitatea de pe pieţele financiare ar creşte", a declarat Marie Diron, economistă la Ernst & Young. De asemenea, banca americană Morgan Stanley estimează la 40% şansele ca instituţia de la Karlsruhe să invalideze MES.
Mecanismul European de Stabilitate urmează să înlocuiască în timp Fondul european de stabilitate fianciară, care este deja în vigoare. Mulţi economişti consideră că MES este indispensabil în cazul în care una din marile economii ale zonei euro, precum Italia sau Spania, ar cere ajutor european.