Cursuri despre comunism pe înţelesul tinerilor

Cursuri despre comunism pe înţelesul tinerilor

Doi „decreţei“ le povestesc adolescenţilor de azi cum era viaţa pe vremea lui Ceauşescu.

Tinerii care nu au cunoscut comunismul, dar şi părinţii şi bunicii lor, care pot avea nostalgii după o perioadă apusă în urmă cu numai câţiva ani, dar care ne bântuie încă, pot participa, în luna mai, la cursurile despre Epoca de Aur, organizate de Fundaţia Calea Victoriei. Următoarele ore vor avea loc pe 7 şi 8 mai.

„Soarele roşu: despre memoria şi nostalgia comunismului în România“, susţinut de Mirel Bănică, şi „O lume dispărută, comunismul pe înţelesul tinerilor“, cu Ion Manolescu, sunt doar două dintre noile ore pe care le oferă din această lună Fundaţia.

Despre reclamele ceauşiste

În primii ani de după 1990, nimeni sau aproape nimeni nu s-ar fi gândit că într-o bună zi românii vor fi nostalgici după comunism. De câţiva ani însă, asistăm la o adevărată explozie a memoriei şi nostalgiei după acea Epocă. Din acest motiv, Mirel Bănică (născut în 1971) le va povesti cursanţilor, timp de trei ateliere, pentru preţul de 75 de lei, cum erau reclamele publicitare pentru dulciuri în perioada comunistă, care a fost valul literaturii tinere de la Polirom sau al regizorilor care exploatează din punct de vedere literar copilăria şi adolescenţa petrecută sub un regim totalitar. Aceste ore se adresează în mod special elevilor şi studenţilor, cu atât mai mult cu cât, în acest an, îşi vor sărbători majoratul primii adolescenţi născuţi după Revoluţie.

Fotografii de epocă şi benzi desenate

Atelierul lui Ion Manolescu (născut în 1968) îşi propune să familiarizeze publicul tânăr cu mecanismele formative ale unui sistem totalitar: comunismul românesc. Privit în dublă ipostază (politică şi culturală), comunismul va fi descris din perspectiva studiilor culturale, care îmbină trei tipuri de discursuri: antropologic, literar şi biografist. „Lumea dispărută“ a perioadei 1944-1989 va fi recuperată deopotrivă istoric şi anecdotic, în încercarea de a explica modalităţile prin care comunismul a modificat psihologia individuală, cu precădere pe cea a elevului.

Cursul va avea tot trei întâlniri, care costă 75 de lei, iar premisa acestora va fi că, din punctul de vedere al educaţiei şcolare, sistemul comunist a funcţionat ca un motor subtil de îndoctrinare. Participanţii sunt încurajaţi să interacţioneze permanent cu vorbitorul pe tema atelierului. Ei vor primi şi un bogat material ilustrativ (fotografii de epocă, texte de manuale, benzi desenate comuniste), pe care îl vor putea analiza şi comenta.

Tinerii au şi o reducere de 25% pentru toate orele la care participă. Mai multe detalii puteţi afla la numerele de telefon 0723.16.78.92, 311.44.64 sau pe www.fundatiacaleavictoriei.ro.

DECO

Peisagistică franceză şI ikebana japoneză

Doamnele şi domnişoarele, dar şi domnii iubitori de flori se pot înscrie la cursul „Arta Grădinilor - Peisagistică“, un atelier interactiv, care va începe pe 20 mai, de la ora 18.30, şi va ţine timp de nouă săptămâni. Cursul se vrea o încercare de a introduce cursanţii în natura nestricată de om sau o strădanie de a organiza spaţiul şi universul natural, după regulile omului. Cei care vor participa (pentru preţul de 150 de lei) vor învăţa despre fastuoasa grădină franceză, despre sălbatica şi romantica grădină engleză sau despre meditativa şi graţioasa grădină japoneză. Cea care va povesti despre arta grădinilor este Ileana Pantu, absolventă a Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ - Facultatea de Arhitectură şi Urbanism. Tânăra deţine un masterat franco-român în „Dezvoltare Urbană Integrată“. În prezent, îşi pregăteşte doctoratul în peisagistică, cu tema „Parcul public urban francez din secolul XX. Influenţele asupra celui bucureştean“.

Ne puteți urmări și pe Google News