Cursuri de citit presa şi socializare pe Messenger pentru nevăzători

15 nevăzători, cu vârste cuprinse între 14 şi 70 de ani, învaţă să "citească" presa şi să socializeze pe messenger ori skype, în cadrul unui proiect al Filialei judeţene Suceava a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Profesorul Gelu Ionescu le explică nevăzătorilor cum să navigheze pe internet, iar cei mai buni vor ajunge chiar să editeze pagini web tot pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Calculatoarele sunt din cele obişnuite, însă a fost instalat un program cu voce sintetică, care îi ajută pe cei care le accesează la fiecare pas.

"Putem citi cărţi, găsi informaţii diverse, putem vorbi pe Skype"

Alexandru Cozaciu e cel mai tânăr dintre cursanţi. Are doar 14 ani şi mărturiseşte că ştie să umble pe calculator mai bine decât mulţi tineri de vârsta sa, care nu au probleme de vedere. Pasionat de muzică, adolescentul modifică melodii şi încearcă chiar să-şi mixeze propriile compoziţii.

Paula Baran are 50 de ani, este pensionară şi e deja la nivelul avansaţi.

"Trebuie să ne umplem cu ceva timpul, iar calculatorul este foarte potrivit. Putem citi cărţi, găsi informaţii diverse, putem vorbi pe Skype. La început, am învăţat tastatura şi multe comenzi pe Skype, de la cei avansaţi, tot de la colegi nevăzători, care ştiau mai multe informaţii despre calculator decât mine. Mulţi colegi nu au făcut cursuri, dar au învăţat de la alţii, tot pe Skype. Am învăţat comenzile, iar acum, ceea ce fac unii cu mouse-ul, noi facem cu tastele. Scriem şi pe Yahoo Messenger. Calculatorul este un mare ajutor pentru nevăzători", explică pensionara.

Visul Alinei Asăvoaie a fost mereu de a lucra la radio. Nevăzătoare, tânăra colaborează acum la Radio Vocea Nevăzătorului.

"Cu ani în urmă nu ştiam ce înseamnă voce sintetică, nu aveam un laptop, să caut singură informaţiile, să citesc, să-mi iau cursuri. Mi-am luat între timp laptop, mi-am instalat vocea sintetică şi aşa am reuşit să-mi iau cursurile şi să-mi dau bacalaureatul. Marea mea pasiune a fost să fac radio, de foarte mulţi ani. Visul mi s-a împlinit. Chiar dacă este un radio online, nu este FM, eu mă simt fericită că pot să colaborez cu echipa de aici, fiind singura din Moldova", spune emoţionată tânăra.

Foarte puţini au locuri de muncă

Dintre cei aproape 4.800 de nevăzători din judeţul Suceava, mai puţin de 5% dintre ei au un loc de muncă. În România sunt doar şapte şcoli pentru nevăzători, iar statul parcă e orb când vine vorba de această categorie socială. Le doar câţiva lei pe lună lor şi însoţitorilor, gratuităţi la transportul în comun şi atât. În rest, să se descurce care cum pot. Mulţi dintre nevăzători se pensionează de tineri, pentru că nu au practic nici o şansă.

Profesorul Gelu Ionescu declară ca va face astfel de cursuri pentru nevăzători în toată ţara, cu 500 de cursanţi şi speră ca, odată absolvit acest curs, o parte dintre ei să îşi găsească un loc de muncă.

"Unii dintre ei cunosc bine limbi străine, pot lucra ca traducători, alţii pot redacta foarte bine un text, deci pot face multe lucruri, doar să li se dea o şansă. Noi asta credem, că trebuie să dispară mentalitatea: nu are ce căuta o persoană cu dizabilităţi într-o companie. Dimpotrivă, poate fi un angajat foarte conştiincios, care să aducă un plus de calitate colectivului, numai să fie acceptat şi să i se dea de lucru", a explicat profesorul Ionescu.