Cursa tragică a libertății - povestea unui est-german învins de el însuși

Cursa tragică a libertății - povestea unui est-german învins de el însuși. Se zice că înainte de 1989, mulți est-europeni au făcut totul pentru libertate.

Evenimentul Istoric prezintă mereu biografiile unor personalități și personaj celebre. Articolele din cuprinsul revistei n-au neglijat nici poveștile unor oameni simpli dar puși în situații extraodinare. Sunt foarte multe povești legate de cei ce au căutat libertatea fugind din Lagărul socialist. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro.

Cursa  unui subofițer al Poliției Est-Germane spre libertate

Cursa tragică a lui Conrad Schumann, un subofițer de 19 ani a început în anul 1961. Mai exact a început în luna august a acestui an, când Berlinul de Vest a trebuit îngrădit cu un zid de beton. Tânărul crescuse în lipsuri și privațiuni, deci ideea de a avea un loc stabil l-a tentat să intre în formațiunile de tineri voluntari.

El văzuse însă faptul că locuia dincolo de Cortina de Fier și dorea cu ardoare să treacă „dincolo”. Poza sa, făcută de un fotograf va deveni legendară. Ea arăta dorința unui om de a evada de constrângeri.

Cursa i-a adus libertatea nu și liniștea, finalul fiind unul tragic

Cursa lui Conrad Schumann a avut succes. A trăit în lumea liberă, dar cei 28 de ani până la Căderea Zidului Berlinului au fost duri. Se temea de răpiri, de șicanarea de către STASI deoarece lăsa în urmă familia. Familia și rudele, de obicei, formau obiectul unor anchete. Deși căsătorit și cu o viață împlinită, abia în noiembrie 1989 a zis că a avut clipa de libertate mult visată.

Își îneca temerile și coșmarurile în alcool, devenid tot mai depresiv. Întors în fosta RDG spera să fie văzut ca un erou de familia sa rămasă dincolo, dar a primit reproșuri. A fost făcut trădător. A fost mai mult decât putea suporta, iar în 1998, la 56 de ani, s-a spânzurat, pe fondul unor certuri.

Alte povești cutremurătoare

Zeci de mii de est-germani au avut povești cutremurătoare. Unii au trebuit să sape tuneluri, alții foloseau planoare. Alții au ucis grăniceri est-germani primind condamnări în contumacie. Mulți însă au sfârșit ciuruiți de gloanțe, ori sfârtecați de câinii grănicerilor și torturați până la moarte de satrapii din partea comunistă a Cortinei de Fier.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!