Microorganisme marţiene? Curiosity a detectat metan

Sursa foto: EVZ

O emisie de metan detectată pe Marte de robotul Curiosity al NASA ar fi fost eliberată dintr-un strat de permafrost care ar fi putut fi fracturat de un eveniment geologic, susţin oamenii de ştiinţă.

Este prima dată când cercetătorii au identificat o sursă potenţială de metan pe Marte, deşi comunitatea ştiinţifică continuă să fie divizată în ceea ce priveşte provenienţa acestui gaz, transmite Agerpres.

Prezenţa aparentă a metanului pe Marte a alimentat speculaţii intense care au avansat ideea că acest gaz ar proveni de la microorganismele marţiene aflate sub suprafaţă sau că acesta ar indica o reacţie între rocile de olivină şi apă. Ambele procese eliberează gazul pe Pământ.

La 16 iunie 2013, instrumentele Curiosity au înregistrat o creştere a nivelului de metan în craterul Gale, o adâncitură de circa 150 de kilometri în care roverul a amartizat în luna august 2012. De atunci acesta a identificat dovezi ale variaţiilor sezoniere ale metanului, nivelurile gazului crescând şi scăzând în timpul verilor şi iernilor marţiene.