Curentul „străin“ mai aşteaptă

Cea mai mare tranzacţie pe care a realizat-o statul anul trecut a rămas doar pe hârtie.

Vânzarea Electrica Muntenia Sud către italienii de la Enel (pentru 820 de milioane de euro - n.r.) nu s-a perfectat decât la nivelul semnă rii contractului şi al strângerilor oficiale de mână, deoarece transferul de proprietate mai are de aşteptat. „Am intrat în linie dreaptă şi sperăm ca în două luni să facem transferul de proprietate“, ne-a spus Corneliu Stan, director general Electrica.

Cu toate acestea, schimbarea managementului şi instalarea noului model de administrare a companiei Electrica Muntenia Sud s-ar putea realiza destul de târziu, iar clienţii companiei de furnizare ar putea aştepta în zadar servicii mai bune şi pene de curent mai pu- ţine. „Procesul de integrare a Electrica Muntenia Sud în operaţiunile noastre va fi cu siguranţă un proces complex“, spun reprezentanţii Enel, companie condusă în România de Mateo Codazzi.

Italienii trebuiau să preia oficial cea mai importantă filială Electrica la începutul anului, însă tranzacţia a fost suspectată de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles au verificat dacă statul ar fi păstrat dreptul de veto la filiala privatizată şi au dat undă verde tranzacţiei în decembrie 2007.

Deşi contractul de privatizare a fost semnat în iunie 2007, din tranzacţiarecord de 820 de milioane de euro, statul nu a încasat decât 10% în primele 30 de zile de la semnare, urmând ca 400 de milioane să fie investiţi de Electrica în dezvoltarea reţelelor. Restul de bani va fi aport de capital.