Cupa României, ultima miză a sezonului

Steaua și Universitatea Cluj își dispută, mâine seară (ora 21.00, în direct la PRO TV), cel de-al doilea trofeu din fotbalul intern. „Militarii” au în palmares 21 de cupe, iar ardelenii au pus mâna pe trofeu o singură dată

Steaua și Universitatea Cluj trag cortina peste sezonul intern 2014-2015 în finala Cupei României, ce se va disputa, mâine seară, (de la ora 21.00, în direct la PRO TV), pe „Arena Națională”.

Pentru Gâlcă e meciul de adio

Este un meci care reprezintă capitolul final pentru mulți dintre protagoniștii ce vor încerca să câștige trofeul competiției K.O. a țării, ajunsă la cea de-a 77-a ediție. Steaua se va despărți de antrenorul Costel Gâlcă și va intra în era Mirel Rădoi. Finul lui Gigi Becali a început deja să muncească la gruparea „roș-albastră” și, deocamdată, schițează lotul pe care ar vrea să conteze în sezonul viitor.

Steliștii au jucat finala Cupei României și în sezonul trecut, dar au privit de la distanță trofeul, pentru că au fost învinși de Astra Giurgiu (0-0 după 120 de minute, 2-4 după executarea loviturilor de departajare). „Militarii” au triumfat ultima dată în Cupă în 2011, la capătul finalei cu Dinamo, scor 2-1.

Prima cupă a Stelei, legată de clujeni

Steaua este echipa care se mândrește cu cele mai multe trofee ale Cupei României. Până acum, „roș-albaștrii” au câștigat competiția de 21 de ori.

Interesant este că primul succes, cel din stagiunea 1948-1949, a venit la capătul unei confruntări cu Universitatea Cluj.

La acea vreme, Steaua se numea CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), iar ardelenii jucau sub denumirea de CSU (Club Sportiv Universitatea).

Steliștii au câștigat cu scorul de 2-1 și au deschis drumul pentru alte 20 de victorii în Cupa României. De asemenea, echipa din Ghencea a mai ajuns în opt finale și a pierdut. Din aceste meciuri, celebru a rămas cel din 1990. „Militarii” a fost învinși de Dinamo, scor 6-4, iar confruntarea a rămas în istoria Cupei și datorită numărului de goluri (10), nemai întâlnit într-o altă confruntare la acest nivel.

Unde vede Walter meciul?

Florian Walter trăiește un paradox, pentru că nu va putea să fie prezent pe „Arena Națională” la cea mai mare performanță pe care o reușește Universitatea Cluj, echipa pe care a patronat-o. Walter a dispărut fără urmă chiar în momentul în care procurorii DIICOT au început să cerceteze mai multe afaceri oneroase ale sale.

FOTO: Florian Walter

Cea mai tristă finală pentru Universitatea Cluj

Echipă cu mare tradiție în fotbalul autohton, înființată în 1919, Universitatea Cluj va juca mâine seară un meci istoric.

„Șepcile roșii” s-au calificat în finala Cupei României, după o absență de 50 de ani!

Joacă ultimul act după o jumătate de veac

În 1965, ardelenii își adjudecau, pentru prima și ultima dată, trofeul competiției K.O. a țării.

Universitatea Cluj a câștigat finala Cupei României din 1965 și le-a pierdut pe cele din 1934, 1942 și 1949.

Universitatea, denumită la acea vreme Știința, disputa finala pe stadionul „Republicii”, contra celor de la Dinamo Pitești (devenită ulterior FC Argeș) și se impunea cu scorul de 2-1.

Un mare scandal chiar la prima ediție

Anterior acestei per formanțe, Universitatea se mai calificase de trei ori în finală - în 1934, în 1942 și 1949 - și pierduse de fiecare dată. Clujenii au jucat în ultimul act chiar la prima ediție a Cupei României, în 1933-1934, împotriva Ripensiei Timișoara. Bănățenii au învins cu 3-2, meciul s-a desfășurat pe „Bega”, dar ardelenii au făcut contestație și au spus că partida trebuia să aibă loc pe teren neutru. Finala s-a rejucat la București și Ripensia s-a impus din nou, mult mai categoric, scor 5-0.

Prezentul este trist pentru clujeni. Echipa a retrogradat în liga secundă, la finalul acestui sezon, este în insolvență și a rămas și fără patron. Florian Walter, omul care s-a ocupat în ultimii ani de Universitatea, este căutat de autoritățile române, pentru a fi cercetat în diverse dosare.

Paradoxal, dacă nu ar fi fost în insolvență, ardelenii ar fi avut șanse să joace în preliminariile Ligii Europa.