Cumpărături de Paşte: nu luaţi miel vândut la marginea străzii, atenţie la coaja ouălor!

Aflaţi cum trebuie să arate produsele sigure pentru consum care se vând în cantităţi mari în perioada premergătoare Paştelui, cum ar fi carnea preambalată (în special de miel), cozonacul, vopsea de ouă, ouăle sau vinul.

Perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte este una aglomerată la cumpărături, motiv pentru care mulţi români sunt mai puţin atenţi şi se lasă păcăliţi.

"Recomand consumatorilor să cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, reprezintă un risc”, avetizează Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Carnea trebuie să fie elastică, cu ştampilă, nelipicioasă Experţii vă recomandă să cumpăraţi numai din locuri autorizate şi să verificaţi atent etichetele.

La carnea de miel:

  • Cumpăraţi numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
  • Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitară-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare;
  • Carnea trebuie transportată în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade Celsius.

La peşte:

  • Verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
  • Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.

La ouă:

  • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
  • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu galbenuşul;
  • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj în cazul ouălor ambulate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.

Vopsea de ouă:

  • Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
  • Urmăriţi dacă produsul se încadrează în termenul de valabilitate.

Produse de patiserie:

  • Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
  • Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
  • Ţinţei cont de faptul că rodusele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);

La vin:

  • Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
  • Nu vă lăsaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
  • Verificaţi etanşeitatea recipientelor;
  • Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului.

Ce trebuie să conţină eticheta şi ambalajul unui produs alimentar preambalat

  1. Denumirea sub care se vinde produsul;
  2. Numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
  3. Data durabilităţii minimale exprimată sub forma „a se consuma, de preferinţă, înainte de…”  sau  „a se consuma, de preferinţă, până la data…”. În cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic data limită de consum exprimată sub forma „expira la data de …”;
  4. Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificată;
  5. Cantitatea sau volumul net;
  6. Condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
  7. Locul de origine sau provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia creează confuzii;
  8. Concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volum;
  9. Lista ingredientelor;
  10. Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
  11. Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
  12. O menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc.).

Controale la comercianţi

Elementele obligatorii de etichetare trebuie să fie redactate în limba română fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.

În perioada următoare specialiştii în protecţia consumatorilor vor verifica modul de comercializare a produselor alimentare de post, peşte, carne preambalată (în special de miel), cozonac, produse de patiserie, ciocolată şi produse de cacao, vopsea de ouă, vin.