Cuminţenia Pământului - POVESTEA de la ORIGINI până în prezent

Statul român trebuie să plătească 11 milioane de euro până la data de 31 octombrie pentru a cumpăra celebra operă de artă “Cuminţenia Pământului”

Opera, aparţinând lui Constantin Brâncuşi a fost realizată în anul 1907, într-o vreme de maxim success pentru artist. În aceeaşi perioadă, Brâncuşi a mai realizat binecunoscutele opera Sărutul şi Rugăciunea.

La început, opera a fost subiectul foarte multor discuţii critice şi controverse, fiind ulterior acceptată.

De-a lungul istoriei, Cuminţenia Pământului a avut doi proprietari. Primul a fost un bun prieten de la vremea aceea a lui Brancuşi, Gheorghe Romaşcu. Acesta a cumpărat-o direct de la artist, în anul 1911. În 1912, scultura a fost expusă publicului, unde, ieşind vizibil din tipare,a şocat curioşii veniţi la exploziţie. Există o scrisoare a lui Brâncuşi către organizatorii expoziţiei în care acesta menţionează ca la sfârşitul evenimentului opera să îi fie dată domnului Romaşcu.

La 1957 însă, Cuminţenia Pământului a fost confiscată în mod abuziv de regimul communist şi expusă la Muzeul de Artă a României. În anul 2012 a fost înapoiată moştenitorilor lui Gheorghe Romaşcu.

În urmă cu doi ani, sculptura a fost evaluată la valoarea de 20 de milioane de euro, familia lui Romaşcu fiind de accord să o vândă statului roman pentru 11 milioane de euro, sumă pe are statul român ar trebui să o achite până la 31 octombrie.

Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, sculptura Cuminţenia Pământului este expusă, în prezent, la Muzeul Băncii Naţionale.