Pentru obligaţiile fiscale nedeclarate contribuabilii persoane juridice vor plăti penalităţi de 30% din principal. Această sancţiune se adaugă dobânzilor şi penalităţilor aplicate în prezent pentru întârzierile la plată, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Este vorba de proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.
"Pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, contribuabilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere prevăzute la titlul VIII (din Codul de procedură fiscală - n.r.)", se arată în proiect.
Prevederile nu sunt aplicabile în cazul soluţionării cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată cu control anticipat, se mai menţionează în document.
Noua penalitate se va reduce la jumătate în cazul obligaţiilor fiscale principale stabilite de organele de inspecţie fiscală care sunt stinse până la data de 5 sau 20 ale lunii următoare, în funcţie de momentul emiterii deciziei. Data depunerii declaraţiei fiscale devine data validării
Proiectul propune, ca regulă generală, ca data depunerii să fie data validării potrivit mesajului electronic transmis contribuabilului. Totodată, se propune şi o regulă specială în cazul contribuabililor care depun la termenul prevăzut de lege declaraţia însă, în procesul de validare, au fost detectate erori.
În acest caz se va recunoaşte respectarea termenului dacă contribuabilul depune o declaraţie corectă până în ultima zi lucrătoare a aceleiaşi luni. În acest fel se asigură eliminarea interpretărilor apărute în practică în aceste situaţii, în condiţiile în care corectarea unei declaraţii care a fost depusă dar nu a fost validată din cauza detectării unor erori în completare, constă de fapt în depunerea unei noi declaraţii aferentă aceleiaşi perioade de declarare, explică Anca Dumitrescu de la Avocatnet.ro.
Excepţii de la ordinea de stingere a datoriilor
O nouă modificare pe care Finanţele şi-au propus să o introducă prin ordonanţă este reglementarea unei excepţii de la ordinea de stingere în cazul amenzilor de orice fel, precum şi în cazul obligaţiilor fiscale suplimentare stabilite de organele de inspecţie fiscală în sensul ca stingerea să se efectueze potrivit opţiunii contribuabilului.
Totodată, trebuie reglementată o excepţie de la ordinea de stingere şi în cazul obligaţiilor fiscale suplimentare stabilite de organele de inspecţie fiscală, astfel încât, în urma stingerii acestora până la termenul prevăzut de lege, contribuabilii să poată beneficia de reducerea la jumatate a penalităţii de 30% instituite in cazul stabilirii de către inspecţia fiscală de sume suplimentare datorate bugetului consolidat al statului, scrie Anca Dumitrescu.
Prin proiect, MFP propune şi reducerea penalităţii de întârziere datorată pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale principale percepută pentru întârzieri de peste 60 de zile de la 15% la 10 %.
Vedeţi