Cum vor fi concediaţi angajaţii primăriilor

Primarii marilor oraşe îşi vor concedia angajaţii fie pe baza evaluărilor privind disciplina la locul de muncă, fie în urma unor concursuri.

Cel mai mare val de disponibilizări ar urma să fie "operat" de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care va face însă "tăieri" doar în administraţia locală. Până la începutul lunii septembrie, 53.432 de funcţionari ar urma să fie concediaţi.

Standardele de cost, în baza cărora se va stabili numărul maxim de angajaţi ai primăriilor, au fost adoptate, miercuri, de guvern, iar primarii şi preşedinţii de consilii judeţene au la dispoziţie 40 de zile pentru a prezenta noile organigrame.

Unii edili sunt decişi să nu-şi reducă "armatele" de funcţionari şi pledează pentru finanţarea, din bugetele locale, a unor funcţii care, potrivit standardelor, nu ar trebui să mai existe. Alţii spun însă fie că vor evalua oamenii din punct de vedere "al disciplinei la locul de muncă", fie că vor organiza concursuri pentru a decide cine pleacă.

367 de disponibilizări

Pe de altă parte, toate agenţiile şi autorităţile aflate în coordonarea Ministerului Muncii vor deveni direcţii în cel mult 10 zile.

"Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri reorganizarea Ministerului Muncii. Patru dintre autorităţile subordonate - Au toritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse şi Inspecţia Socială - au fost transformate în direcţii. Reorganizarea va implica şi reducerea cu 25% a cheltuielilor, prin disponibilizarea a 367 de angajaţi", a declarat ministrul muncii, Mihai Şeitan. (Oana Crăciun)

BUCUREŞTI

Cei care întârzie, primii pe listă

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că vor ţine cont doar de competenţă. "Principiul aplicat de guvern e omul şi postul. Unde nu se respectă, vom organiza concurs. Cel care-l câştigă rămâne pe post. Din 1.000 de angajaţi, 200 vor trebui disponibilizaţi", spune viceprimarul Mircea Raicu.

În cazul primăriilor de sector, lucrurile stau diferit. "Reducem cheltuielile de bunuri şi servicii, dar va trebui să şi disponibilizăm aproximativ 32 de angajaţi. Facem evaluări. Vom ţine cont de competenţe, dar şi de abaterile de la program şi de întârzierile angajaţilor", explică primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.

În schimb, edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, ne-a declarat că nu face niciun calcul şi nicio evaluare până nu vede ordonanţa în Monitorul Oficial şi n-o studiază atent.

IAŞI

Nichita renunţă la o parte din direcţii

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-a ferit să spună cu exactitate ce criterii va utiliza pentru a decide cine va rămâne în aparatul administrativ al oraşului pe care îl conduce, rezumându-se să afirme că va fi nevoie să renunţe la unele din direcţiile subordonate primăriei.

"Am făcut o analiză, va trebui să renunţăm la unele direcţii din subordine. Apoi, serviciile de întreţinere a versanţilor, a mobilierului urban şi a parcurilor vor fi înglobate într-o societate comercială separată, iar angajaţii care se ocupau de semaforizare şi baza sportivă a primăriei vor rămâne în subordinea primăriei. Direcţia Pieţe, care are acum 120 de salariaţi, se va transforma într-o societate comercială, iar la Evidenţa Populaţiei, din 62 de salariaţi vor rămâne 48", explică primarul Nichita. (Maria Craus)

TIMIŞOARA

Ciuhandu are prea puţini oameni

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, aşteaptă să vadă ordonanţa de guvern publicată în Monitorul Oficial înainte de a lua vreo decizie privind numărul şi criteriile pe baza cărora va face disponibilizările.

"În momentul de faţă aşteptăm publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar după aceea o să vedem exact cum ne facem calculele cu oamenii care ar trebui să fie disponibilizaţi. Cert este că o să facem o analiză la nivelul fiecărei direcţii în parte, în funcţie de posibilitatea de a face unele reduceri de personal. Din păcate, în momentul de faţă nu văd efectiv ce s-ar putea reduce, întrucât aparatul nostru este oricum subdimensionat", ne-a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. (Georgeta Petrovici)

CONSTANŢA

200 de funcţionari trebuie daţi afară

În cazul autorităţilor locale din Constanţa, schema de personal este supradimensionată cu aproximativ 200 de angajaţi, numărul total fiind în prezent de aproape 1.000. Decizia de disponibilizare va fi luată de primarul Constanţei, Radu Mazăre, în colaborare cu viceprimarul Decebal Făgădău, cei doi căutând în prezent soluţii pentru stabilirea unor criterii în baza cărora vor fi disponibilizaţi angajaţii.

"Este vorba de 200 de disponibilizări cu oameni reali, transpuşi pe posturi. Nu ştim deocamdată, proiectul de ordonanţă de urgenţă nu este clar, dar va trebui să găsim variante", explică viceprimarul Decebal Făgădău.

Edilii Constanţei mai spun că nu ştiu exact dacă vor restructura "în funcţie de încărcătură, ca şi activitate, sau funcţie de presiunea socială". (Feri Predescu)

CLUJ-NAPOCA

Concedieri în funcţie de evaluări

CLUJ. La Primăria Cluj-Napoca, disponibilizările se vor face în funcţie de calificativele obţi nu te în 2009. Vizaţi sunt cei care au primit satisfăcător şi nesatisfăcător.

"Vor pleca 11 angajaţi pentru că, în urmă cu câteva săptămâni, am redus 269 de posturi vacante, am desfiinţat 3 posturi de directori, 14 şefi de servicii, 6 persoane au fost concediate şi 40 au plecat prin pensionare", afirmă primarul Sorin Apostu.

SIBIU. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, susţine că înţelege necesitatea reducerii sistemului funcţionăresc şi că va aplica reducerile cerute de guvern, dar numai după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial şi după o analiză a personalului din aparatul propriu şi din serviciile subordonate. (Mihai Şoica, Traian Deleanu)