Imobiliarii spun că, în cel mai rău caz, în lunile august-septembrie chiriile vor creşte cu 10%-15%. Analiştii îi contrazic: preţurile vor rămâne la acelaşi nivel, pentru că oferta este prea mare.
Două luni pe an, preţul chiriilor se umflă instant. Cel puţin acesta era trendul până să lovească criza economică şi să-i aducă cu picioarele pe pământ pe proprietarii care speculau momentul: „În august şi septembrie se întorc elevii şi studenţii din vacanţă, iar unii oameni se mută cu serviciul în oraşele mari”. Ce ne aşteaptă anul acesta cu preţul chiriilor în aceeaşi perioadă? Contactaţi de EVZ, experţii şi analiştii din piaţa imobiliară au făcut câteva estimări.
Criza economică ţine cu chiriaşii
Dacă până în septembrie 2007, chiriile creşteau şi cu 25%, cum era cazul Capitalei, pentru anul acesta reprezentanţii pieţei imobiliare prevăd preţuri mai mari cu 10% până la maximum 15%.
Analistul imobiliar Ion Zilişteanu este şi mai categoric: „Nu cred că vor mai creşte, rămân la acelaşi nivel. Dacă o luăm istoric, observăm că, până în septembrie 2007, am avut în fiecare an creşteri. În 2008 a fost cam de 10%, iar în 2009 piaţa a rămas la acelaşi nivel. Preţurile vor stagna şi datorită ofertei destul de mari”.
Reprezentanţii pieţei imobiliare au rezerve în ceea ce priveşte o eventuală creştere a preţurilor şi spun că această perioadă este ca o bulă de săpun care se umflă până se sparge, iar chiriile revin la nivelul iniţial. „Dacă vor creşte, procentul va fi de maximum 15%, nu mai mult”, crede Liviu Ureche, vicepreşedintele Asociaţiei Pro fesionale a Agenţilor Imobiliari din România.
În provincie, cu 100 de euro mai ieftin
Imobiliarii spun că, în această perioadă, cei mai câştigaţi sunt proprietarii de apartamente mici.
„E un moment speculat de cei care au de închiriat apartamente, în general mici, cu două camere sau garsoniere, şi încearcă să profite la maxim. Cresc preţurile în zonele care au legătură directă cu mijloacele de transport în comun rapide, cum ar fi metroul”, e de părere Dragoş Dragoteanu, preşedintele firmei imobiliare Eurest.
Potrivit imobiliarilor, aceeaşi tendinţă există şi în celelalte oraşe mari, care au şi centre universitare. Însă în comparaţie cu Bucureştiul, chiriile sunt ceva mai mici. Faţă de Capitală, în provincie preţurile sunt mai mici cam cu 100 de euro.
Cele mai sumbre estimări: maximum 60 de euro în plus
Pe baza estimărilor specialiştilor, raportate la nivelul actual al chiriilor, am calculat eventualele creşteri de preţuri în perioada august-septembrie.
Am selectat apartamente cu până la trei camere dintre cele mai accesibile, iar pentru fiecare categorie în parte am calculat preţul mediu existent în prezent. Am urmărit ca imobilele scoase la închiriat să fie îngrijite, curate şi în zone apropiate de mijloacele de transport în comun.
Apoi, la media preţurilor din prezent am adăugat un minimum de 10% şi un maximum de 15% pentru a vedea cum arată cele mai negre estimări ale preţurilor chiriilor din toamnă.
BUCUREŞTI
Preţuri actuale şi estimative
„Din octombrie chiriile revin la nivelul iniţial.“, DRAGOŞ DRAGOTEANU, preşedinte Eurest 25% este procentul de creştere a chiriilor în fiecare toamnă, până în 2007