Economiștii se bat să găsească soluția pentru întoarcerea lină la drahmă, liră și peseta.
În urmă cu o lună și jumătate, cinci economiști au intrat în finala Wolfson Economic Prize, un concurs de scenarii despre cum să fie gestionată mai bine ieșirea greciei din zona euro sau chiar destrămarea integrală a monedei. Vedetă a fost atunci, Jurre Hermans, un copil din Olanda care a luat mențiune pentru o propunere radicală: confiscarea euro deținuți de greci și înlocuirea lor cu drahme. Între timp, probabilitatea ieșirii Greciei din zona euro a crescut de la 25% la 75%, iar autorii scenariilor "serioase" așteaptă pe margine să-și ia premiul și să-și pună în aplicare planul. Iată finaliștii:
Roger Bootle, de la Capital Economics, se concentrează pe modul în care se poate obține scăderea reală a salariilor și a prețurilor cu efecte secundare cât mai restrânse. El propune ca datoriile să fie redenominate după pricipiul "Lex Monetae", care spune că fiecare țară își alege moneda în care se aplică propriile legi.
Catherine Dobbs, investitor privat, propune ca euro să dispară iar fiecare euro să fie înlocuit cu un claim asupra noilor monede, tipărite proporțional cu mărimea fiecărei economii. Scopul principal este să descurajeze fuga capitalurilor.
Jens Nordvig și Nick Firoozye de la Nomura, spun că datoriile locale trebuie redenominate într-o monedă nouă, iar cele internaționale - într-un al doilea ECU. Motivul: există 10 trilioane de euro datorii către creditori non-UE.
Neil Record, de la Record Currency Management, spune că dacă o singură țară părăsește euro, moneda trebuie dizolvată, deoarece dispare încrederea că este moneda este permanentă. Piețele ar căuta următorul punct vulnerabil și ar forța demantelarea monedei piesă cu piesă.
Jonathan Tepper, de la Variant Perception, spune că adesea devalorizările sau destrămările monetare sunt asociate cu Armageddon-ul, care însă rar se și întâmplă. Adevăratele probleme nu sunt create de exitul în sine ci de cauzele care au condus acolo: nevoia țărilor de la periferia euro să dea faliment și să devalorizeze moneda.