Cum vor arabii să investească în agricultura românească

Oficialii români au purtat mai multe discuţii cu posibili investitori arabi pentru investiţii în agricultură, dar aceştia din urmă vor să aibă garanţia că dacă vin cu partea de finanţare nu vor fi îngrădiţi să preia 70% din producţia obţinută.

Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.

"Produsele agricole vor fi cumpărate de cei care au bani. Gândiţi-vă ce se va întâmpla în lumea arabă. Noi am făcut câteva vizite acolo, i-am chemat şi pe ei, iar acum urmează să ne vedem. Pe arabi îi interesează o asociere cu agricultorii români pe termen lung şi o garanţie sigură că vor putea cumpăra acel produs. Tot timpul pe unde am mers au zis: -Ce garanţie avem noi că se face producţia, noi investim în ea, fiind într-un parteneriat, şi pe urmă voi o blocaţi în ţară sau o blochează Uniunea Europeană şi nu mai pot să mi-o iau acasă, dacă va fi o criză alimentară-", a spus Rădulescu.

Potrivit lui, investitorii arabi doresc şi să cumpere terenuri agricole cu suprafeţe cuprinse, în medie, între 2.000 şi 5.000 de hectare.

"Dar în special îi interesează o colaborare cu agricultorii români într-un parteneriat, ei cu finanţare şi cu preluarea a cel puţin 70-80% din producţia pe care o finanţează", a spus secretarul de stat.

Prezent în emisiune, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a precizat că investiţiile străine în agruicultură sunt foarte bune, dar trebuie să avem grijă ce parteneriate vor fi încheiate. El a explicat că în cazul unei "crize a preţurilor" la alimente, să-ţi plece 70% din producţia agricolă din ţară va avea impact major pe plan intern.