Cum vedea Machiavelli un lider politic perfect

Cum vedea Machiavelli un lider politic. Marele om politic florentin a devenit un mare autor după ce și-a încheiat destul de abrupt cariera politică.

Niccolo Machiavelli s-a născut la Florența, la 3 mai 1469. A lucrat în diplomația  Signoriei, cum se numea Republica Florenței în plină Renaștere. Între 1503-1506, a fost principalul consilier militar al Florenței.  A decedat la 21 iunie 1527,  tot la Florența.

Machiavelli - „Principele”

Machiavelli a scris „Principele” în anul 1513. Adică, a scris-o la 7 ani de la căderea sa în dizgrație.  Lucrarea i-a fost dedicată Principelui Lorenzo Magnificul. Pe vremuri, oamenii scriau cărți după ce ieșeau din politică. Însuși fostul Președinte al S.U.A. Ronald Reagan spunea că dacă greșești ca politician, „vei avea tot timpul din lume să scrii o carte”. Astăzi, cam toți politicienii se apucă să scrie cărți înainte de a intra în Politică.

„Principele” se bazează pe o serie de elemente istorice, de politică, de tradiție care, considera autorul lucrării, trebuiau să se afle în atenția unui lider emblematic pentru viitorul stat unit italian. Și, evident, ajunsă în patrimoniul universal, lucrarea va face parte din lecturile obligatorii ale multor oameni de stat din toate secolele.

Să nu uităm că în aceeași perioadă, în 1521, apare „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, una din cărțile fundamentale, mărturie a gândirii politice românești la nivelul secolului al XVI-lea.

Machiavelli, sfat pentru Lorenzo Magnificul

Machiavelli se afla deja în dizgrație când a redactat și apoi a trimis „Principele” lui Lorenzo Magnificul. Iată ce sfat îi dădea fostul diplomat, extraordinar autor din sfera gândirii politice, destinatarului:

„Nu aș voi să se judece drept prea mare încredere în sine faptul că un om de condiție joasă și umilă îndrăznește să trateze despre guvernarea principilor și să dea reguli cu privire la aceasta; căci așa precum cei care desenează locuri din natură se așază jos în câmpie spre a putea privi cu atenție înfățișarea munților și a înălțimilor, iar pentru a cunoaște văile se urcă sus pe culmi, tot astfel, pentru a cunoaște bine firea popoarelor, trebuie să fii tu însuți principe, după cum pentru a o cunoaște pe aceea a principilor trebuie să fii om din popor”.

Românii i-au citit scrierile marelui autor florentin încă din secolul al XVIII-lea

Domnitorul Nicolae Mavrocordat a citit cu adnotări o lucrare a lui Machiavelli, intitulată „Discurs asupra primei decade a lui Titus Livius”.

Ca publicist, Mihai Eminescu, în 1883, a publicat în „Timpul”, într-o traducere personală, capitolele XVIII și XIX.

Nu ar strica să fie recitiți, acum în prag de alegeri prezidențiale și parlamentare, autori ca Niccolo Machiavelli sau Neagoe Basarab.

Sursa foto: Arhivă