Cum vede FMI economia Republicii Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

FMI a constatat că războiul din Ucraina și războiul hibrid al Rusiei contra Republicii Moldova au făcut ca redresarea economică să fie mai lentă decât se aștepta.

FMI, prognoze în scădere

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) care au vizitat Republica Moldova în perioada 22 aprilie - 3 mai, pentru cea de a cincea evaluare a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate, au făcut constatări îngrijorătoare.

Produsul Intern Brut din Republica Moldova a crescut, în termeni reali, în anul 2023, cu doar 0,7 la sută, mult sub nivelul de 2 la sută prognozat de FMI la momentul ultimei evaluări de program, a declarat șefa misiunii Fondului, Clara Mira.

Din punct de vedere economic, principala cauză arevenirii lente a fost redresarea mai slabă a cererii interne, mai ales consumul sectorului privat și investițiile.

FMI estimează că economia va continua să se redreseze și în 2024, fiind prognozată o creștere economică de 2,6 la sută. Dar este o altă evaluare sub cea anterioară pentru anul 2024.

Riscuri pentru Republica Moldova

Cele mai importante riscuri vizează posibilitatea unor noi șocuri energetice sau a unui nou val de refugiați care să sosească în Republica Moldova. În ceea ce privește condițiila favorabile, FMI a enumerat creșterea economică mai rapidă decât s-a anticipat în statele care sunt parteneri comerciali ai Republicii Moldova, avansarea rapidă în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale.

Clara Mira consideră că bugetul pe anul 2024 va contribui la consolidarea mecanismelor de protecție socială, la sprijinirea în continuare a securității energetice, precum și a investițiilor și reformelor care stimulează creșterea economică. Iar dacă inflația se va încadra, de la schimbarea de conducere din luna noiembrie a anului trecut, în intervalul de variație țintit de BNM, politica monetară promovată este una adecvată.

De asemenea, flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor juca un rol esențial pentru a face față șocurilor. Dar, avertizează FMI, politica monetară trebuie să aibă în continuare ca scop menținerea stabilității prețurilor.

Programul cu FMI a evoluat mulțumitor

FMI consideră că implementarea programului a fost bună și în parametrii stabiliți, în cea mai mare măsură, dar implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere. De exemplu, autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative stabilite pentru 31 decembrie 2023 și au fost îndeplinite și criteriile de performanță structurală stabilite pentru 31 decembrie 2023, care au vizat consolidarea administrării fiscale și finalizarea triajului întreprinderilor de stat.

Dar există întârzieri la implementarea reformelor convenite în vederea consolidării autonomiei instituționale și a guvernanței BNM (termenul stabilit era 31 decembrie 2023) și la instituirea unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv printr-un proces credibil de selectare a judecătorilor (termenul stabilit era 31 martie 2024), potrivit IPN.