Chiar dacă nu avem cei mai înalţi munţi, cea mai albastră mare şi cele mai arătoase clădiri, sute de mii de turisti ne trec totuşi pragul în fiecare an. Pe mulţi dintre ei îi găsim rătăcind prin Bucureşti, chiar dacă doar în trecere.
Încântaţi de clădiri, în special de Casa Poporului şi fascinaţi de casele de la Muzeul Satului, turiştii străini veniţi în Bucureşti sunt mai mereu dezorientaţi, îi recunoaşteţi după harta din mână şi privirea pierdută. Asta dacă sunt veniţi pe cont propriu şi nu fac parte dintr-un grup organizat.
Poate cel mai puţin v-aţi aştepta să întâlniţi pe străzile din Bucureşti turişti veniţi tocmai din Australia. Un grup de trei australieni rătăciţi prin Piaţa Victoriei căutau, fără să se grăbească prea tare, un loc de unde să îşi poată lua un tricou al echipei naţionale de rugby a României, pentru că tocmai a început campionatul mondial de rugby iar australienii sunt mai amatori ai acestui sport.
Printre obiectivele turistice obligatorii pe care vor să le bifeze Casa Poporului, Arcul de Triumf şi un loc bun unde se poată mâncă, cel mai probabil centrul vechi al Bucureştiului.
Deoarece se află într-o trecere scurtă, de doar o zi, prin Capitală, primele impresii vor fi şi ultimele despre oraş şi oamenii din el: "Înţeleg că este o metropolă, şi la noi există aglomeraţii mari de populaţie şi maşini, dar modul în care se circulă prin trafic mi se pare unul nebun", ne-a declarat unul dintre australieni.
"România este o destintaţie grozavă de vacanţă, dar aveţi foarte multe de învăţat în materie de servicii"
Pe Allan şi Catherine Dasston, un cuplu de britanici de 60-65 de ani, din Hampshire, Anglia, i-am întâlnit într-o dimineaţă însorită pe caldarâmul din Piaţa Constituţiei. Cercetau atent Casa Poporului şi îşi făceau fotografii unul altuia.Veniţi în România la recomandarea unei prietene românce, cei doi au vizitat în două săptămâni Mamaia, Sinaia, Braşovul, Sighişoara şi Bucureştiul.
"Sincer, cred că România este o destintaţie grozavă de vacanţă, dar aveţi foarte multe de învăţat în materie de servicii, dacă vreţi turişti din ţări occidentale", şi-a început discursul Allan Dasston.
Propunerea unor englezi: "Faceţi cursuri de şofat pentru străini"
Englezii au fost neplăcut surprinşi de modul în care au fost trataţi în majoritatea restaurantelor de la noi. "Chelnerii sunt morocănoşi, iar felul în care îţi vorbesc este îngrozitor. Sunt total necizelaţi şi te lasă să aştepţi foarte mult", au detaliat cei doi soţi.
Un alt aspect la care cuplul consideră că ar trebui să lucrăm este traficul. "Ar trebui să aveţi un curs de şofat pentru străini", spune cu zâmbetul pe buze Allan. Cei doi au declarat că, deşi au călătorit în multe ţări, nu s-au putut obişnui cu depăşirile perioculoase în care se angajează şoferii români şi cu abilitatea lor de a se "strecura" în trafic.
Aspecte pozitive, precum curăţenia din toate hotelurile în care au fost cazaţi şi frumuseţea locurilor vizitate, au dat totuşi o notă pozitivă vizetei în România, spun englezii.
Nemţilor le place berea românească
Un grup de 20 de turişti germani, însoţit de un ghid român vorbitor de germană, a poposit spre final de circuit la Muzeul Satului din Bucureşti, după un periplu de 10 zile prin Maramureş, Bucovina, Delta Dunarii şi staţiunile de la Marea Neagră.
Christel Brinker, o nemţoaică de 35-40 de ani, originară din Rheine, s-a erijat rapid în reprezentanta grupului, fiind singura care vorbea engleză bine. Christel mi-a strâns mâna ca şi când ar fi vrut să îmi spulbere orice dubiu legat de forţa sa fizică şi mi-a povestit timid despre satele tradiţionale româneşti, cu fermierii şi caii lor frumoşi, cu obiceiurile şi mâncărurile tradiţionale deosebite.
Venită din ţara care a dat legea purităţii berii, turista, aprobată şi de alţi câţiva membri ai grupului, s-a declarat încântată de berea românească. Nu a omis însă să meţioneze nici vinul făcut la noi. "Serviciile au fost bune, mâncarea bună, locurile frumoase. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost felul în care arătau unele toalete", spune Christel.
Americanii ar vrea trotuare mai bune şi clădiri recondiţionate
Între zecile de bucureşteni care încercau, preocupaţi, să traverseze Piaţa Victoriei fără a se ciocni unul de altul, am putut distinge de la o poştă doi americani echipaţi parcă de safari. Susan (47) şi James Web (62), au venit tocmai din Austin, Texas (SUA) pentru un congres al Academiei Internaţionale de Aviaţie şi Medicină Aerospaţială, ţinut la un hotel de 5 stele din Bucureşti, unde de altfel erau şi cazaţi.
"Bucureştiul are nişte clădiri extraordinar de frumoase, dar nişte trotuare .... care te pun la încercare", spune James, râzând, "trebuie să ai mare grijă pe unde calci".
Americanii ar recomanda Bucureştiul turiştilor interesaţi de istorie şi cultură, întrucât, spun ei, sunt multe lucruri interesante de văzut. "Am fost avertizaţi să nu bem apă decât dacă este îmbuteliată, iar parcul de lângă hotel putea fi ceva mai curat. În rest totul este ok", adaugă aceştia.
Spre deosebire de alte capitale europene pe care le-au vizitat (Viena, Zagreb, Paris, Londra, Berlin), Bucureştiul este "mai puţin dezvoltat", cu mai puţine clădiri restaurate, precizează Susan.
"Cei mai mulţi turişti, din Vestul Europei, nu foarte bogaţi"
Turiştii străini vin la noi atraşi de cultura românească, vizitează locuri specific-româneşti şi muzee care le pot creiona o imagine a României, este de părere directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu.
"Munţi, dealuri şi peisaje marine pot găsi oriunde în lume şi încă mult mai impresionante decât în România. Coloana fără Sfârşit, bisericile cu pictură exterioară din nordul Moldovei, Mănăstirea Hurezi şi bisericile din lemn maramureşene se găsesc numai în România", precizează directorul MŢR.
Cei mai mulţi străini care au trecut pragul Muzeului Ţăranului Român sunt turişti din ţări vest-europene, cu nivel ridicat de şcolarizare şi "nu foarte bogaţi", ne-a declarat Virgil Niţulescu.
Câţi turişti ne vizitează şi câţi vrea să atragă Ministerul Turismului
În primele şapte luni din 2011, numărul turiştilor străini înregistraţi în unităţile de cazare din ţară a crescut cu 11,6% faţă de perioada similară din 2010, până la 825.500. Ţara noastraăa fost vizitată însă cu 36.100 de turişti mai puţin ca în perioada similară din 2008, anul de vârf al industriei ospitalităţii autohtone.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), sosirile turiştilor străini în România s-au situat anul trecut la 1,343 milioane, în creştere cu 5,6% faţă de 2009, în timp ce înnoptările au însumat 2,75 milioane, cu 3,7 mai multe.
Unul dintre cele mai importante obiective în domeniul turismului până în 2015 este dublarea numărului de vizitatori străini, comparativ cu nivelul din 2010, potrivit Planului de Marketing Strategic şi Operaţional pentru România al Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale.
CITIŢI ŞI:
- Turiştii străini vin în România să se tatueze
- Câţi turişti străini vin lunar în România
- Cum vrea Bucureştiul să atragă mai mulţi turişti