Cum vă protejaţi de răceli la birou

Staţi la distanţă de un metru de persoanele bolnave.

Una dintre cele mai bune metode de a vă proteja de gripă sau de răceală când sunteţi la serviciu este să vă spălaţi cât mai des pe mâini. Atunci când unul dintre colegii dv. tuşeşte sau strănută, puteţi intra în contact cu particule infectate. Dacă vă atingeţi ochii, gura sau nasul şi nu v-aţi spălat pe mâini, riscul de a vă îmbolnăvi este mare.

Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Virginia Health System în 2006 a demonstrat că virusurile pot fi transmise şi prin folosirea unui telefon pe care l-a utilizat înainte o persoană răcită. Medicii români avertizează că, în ultima săptămână, numărul infecţiilor respiratorii a crescut cu peste 40%. Nu vă îmbrăţişaţi cu cei bolnavi

O altă modalitate prin care puteţi să vă protejaţi este să evitaţi să vă îmbrăţişaţi cu colegii răciţi sau gripaţi. „Când tuşim sau strănutăm, facem un nor pe o rază de un metru, iar îmbrăţişarea sau pupatul este o cale sigură de îmbolnăvire“, explică Cristian Sever Oană, medic de familie. Medicii vă sfătuiesc să vă vaccinaţi antigripal, dar vă avertizează că veţi fi protejaţi de virus abia după două săptămâni.

Cel mai uşor se îmbolnăvesc fumătorii. „Fumătorul are mucoasa nazală bombardată cu gudron şi este inflamată mai mereu. Din acest motiv, ei sunt mai receptivi la virusuri“, mai spune medicul. Aruncaţi şerveţelele folosite în coşuri cu capac

Persoanele care au contactat virusul gripal sunt contagioase la două zile de la debut, adică atunci când încep să tuşească, timp de o săptămână. În cazul celor cu răceli, perioada de contagiozitate este de trei zile, începând de la primele simptome. În această perioadă, cel mai bine ar fi să stea acasă. „Dacă aveţi gripă, folosiţi şerveţele de hârtie şi aruncaţi-le apoi în coşuri de gunoi care au capac.

Altfel, secreţiile care rămân pe şerveţel se evaporă cu tot cu virus din cauza curenţilor“, explică medicul de familie. Persoanele care lucrează în birouri de tip hală riscă să se îmbolnăvească mai uşor. „Dacă sunt două persoane gripate, una într-un capăt al halei şi alta în celălalt capăt, pericolul de a-i îmbolnăvi pe toţi este mare“, avertizează medicul Sever Oană. Dacă aveţi biroul lângă o persoană bolnavă, acoperiţi-vă nasul şi gura cu o eşarfă sau cu gulerul puloverului.