Cum va protejati de afectiunile de sezon

Ca sa nu ajungeti la boli respiratorii severe, imbracati-va bine, renuntati la fumat si nu tratati racelile doar cu ceaiuri.

Medicii de familie si cei orelisti sunt asaltati de pacienti cu infectii respiratorii. Cele mai frecvente in aceasta perioada sunt laringitele si traheitele, afectati fiind in special fumatorii. Foarte expusi afectiunilor de sezon sunt si hipertensivii. Din cauza temperaturilor scazute, organismul face un efort suplimentar de adaptare si, astfel, apar oscilatiile de tensiune si sangerarile nazale.

Daca vara si primavara caldura are capacitatea de a omori germenii, in anotimpul rece, mediul umed si rece favorizeaza inmultirea si raspandirea lor. De la o simpla raceala netratata se poate ajunge la infectii respiratorii grave, iar de la variatiile tensiunii arteriale la un atac de cord. Sfatul medicilor este sa va imbracati bine, sa nu va bazati doar pe ceaiuri in tratarea racelilor, sa renuntati la fumat si sa va urmati cu strictete tratamentele daca sunteti hipertensivi.

1. Laringita: Primul semn al bolii este raguseala. Aceasta se asociaza, de cele mai multe ori, cu durerile de cap si nasul infundat. Tratamentul: cu aerosoli si antibiotice, prescrise doar de medic. „Este important sa nu intrerupeti tratamentul cu antibiotice, ci sa le luati timp de sapte-zece zile. Altfel, riscati sa dezvoltati rezistenta fata de aceste medicamente”, avertizeaza medicul orelist Margareta Stoica, de la cabinetul de foniatrie „Opera Romana”. Cel mai important sfat: Odihniti-va vocea, pe cat posibil, si evitati sa vorbiti. Daca trebuie neaparat sa o faceti, este mai bine sa vorbiti normal decat in soapta. Susotitul va solicita corzile vocale mai mult decat vorbitul cu glas tare.

2. Traheita: Puteti recunoaste boala dupa tusea uscata, iritanta, urmata de cea „productiva”. „Daca aveti aceste simptome, mergeti la medicul de familie. Acesta o sa va consulte cu stetoscopul si o sa va recomande radiografie pulmonara pentru a vedea in ce stadiu sunteti. Nu va bazati pe faptul ca infectia trece cu ceaiuri, fiindca exista riscul sa se agraveze”, avertizeaza medicul orelist Margareta Stoica. Daca nu aveti alte afectiuni respiratorii, cum sunt astmul sau tuberculoza, tratamentul va fi unul cu antibiotice usoare. Cel mai important sfat: Nu alegeti un sirop antitusiv la intamplare, ci unul adecvat tipului de tuse pe care il aveti!

3. Oscilatiile de tensiune: Valorile foarte crescute sau foarte scazute ale tensiunii arteriale pot debuta cu dureri de cap, ameteli si sangerari nazale, dar este posibil, de asemenea, sa nu aiba niciun simptom. „Din cauza socului termic, apare o suprasolicitare fizica si psihica, ce afecteaza inclusiv aparatul cardiovascular. Astfel, se manifesta oscilatiile de tensiune”, spune medicul generalist Calin Ciubotaru.

Nu este insa vorba doar despre efortul de adaptare pe care trebuie sa il faca organismul, ci si despre stilul de viata care se schimba in sezonul rece. „Oamenii se ingrasa toamna si iarna si au tendinta sa faca mai putina miscare decat vara. In plus, incep sa manance sarat. De aceea si riscurile producerii unui atac de cord cresc”, atrage atentia doctorul Ross Fletcher de la „American Heart Association”. Cel mai important sfat: Fiti vigilenti in aceasta perioada! Faceti sport, evitati mancarurile grele si urmati-va strict tratamentele cu antihipertensive.

4. Sangerarile nazale: Din cauza virozelor, dar si ca urmare a tensiunii arteriale crescute, vasele de sange din nas se inflameaza si se sparg mai usor. „Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va suflati nasul pentru a elimina cheagurile de sange. Nu stati culcat, cu mana in sus, ci asezati-va pe un scaun. Folositi picaturi si, in caz ca sangerarea nu se opreste, prezentati-va la camera de garda a unui spital ORL”, recomanda medicul Margareta Stoica.

Cel mai important sfat: Cand afara este foarte frig, luati la voi medicamente hemostatice care va pot ajuta sa opriti eventualele sangerari nazale.