Spălaţi-vă pe mâini cu apă rece şi apoi încălziţi-o treptat, beţi doi litri de ceai cald şi aromat şi purtaţi haine călduroase, dar nu foarte groase.
Reîncălzirea organismului trebuie să se facă treptat, susţin medicii. Dacă aţi stat în frig mult timp şi vreţi să vă încălziţi, nu vă grăbiţi să faceţi un duş fierbinte şi nici să beţi băuturi fierbinţi. Mâinile şi picioarele îngheţate trebuie ţinute mai întâi în apă rece şi aveţi grijă ca temperatura acesteia să crească progresiv. Dacă vă este foarte frig, faceţi un duş cu apă călduţă şi apoi cu apă din ce în ce mai caldă.
Cafeaua întreţine senzaţia de frig
Dacă beţi mai întâi un ceai fierbinte, centrii termoreglatori pot să paralizeze. „Dacă aveţi mâinile sau picioarele foarte reci, puneţi-le pentru început sub apă rece, timp de două-cinci minute, până când simţiţi temperatura lichidului. Apoi, apa trebuie încălzită progresiv. Dacă vreţi să faceţi duş, apa trebuie să fie mai întâi călduţă şi încălzită treptat“, explică Rodica Marinescu, medic medicină de urgenţă la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. După aceea, îmbrăcaţi-vă cu haine călduroase, dar nu foarte groase, şi nu vă înveliţi cu plapuma.
Beţi cel puţin doi litri de ceai cald, în două-trei ore, cu scorţişoară sau vanilie, deoarece stimulează sistemul imunitar şi celelalte funcţii ale organismului. În plus, circulaţia sângelui devine mai activă. Nu beţi în schimb cafea pentru că este vasoconstrictoare şi întreţine senzaţia de frig. „Frigul încetineşte toate funcţiile organismului: inima bate mai rar, iar circulaţia sângelui este mai greoaie. De aceea, până vă reveniţi, nu faceţi efort intelectual sau fizic“, vă recomandă Rodica Marinescu. În plus, nu consumaţi multe alimente, deoarece veţi solicita sistemul digestiv.
Purtaţi căciulă şi încălţăminte cu talpă groasă afară
Dacă urmează să staţi mai multe ore în frig, puneţi pe voi tricouri şi şosete din bumbac şi peste acestea, hainele groase. „Puneţi mai multe straturi de haine subţiri pentru că aerul dintre acestea va fi cald. Dacă ieşirile în frig sunt scurte, din cabană la maşină, nu este nevoie vă îmbrăcaţi cu mai multe straturi de haine, ci este de ajuns un pulovăr şi o geacă“, mai spune medicul. Încălţămintea trebuie să fie cu talpă groasă, pentru a proteja pielea piciorului de frig, şi nu uitaţi de căciulă şi de mănuşi. Căciula trebuie să acopere fruntea, urechile şi ceafa.
„Cea mai mare cantitate de căldură se pierde prin extremităţi. Bentiţele sau fesurile mici nu sunt utile când afară este foarte frig. Fruntea este stratul de dinaintea creierului şi riscaţi ca sinusurile să se inflameze. Vârfurile urechilor sunt primele care degeră, iar ceafa este zona dintre cap şi coloană, foarte sensibilă la frig“, mai spune Rodica Marinescu. Cât staţi afară, mişcaţi-vă cât mai mult, iar dacă începeţi să tremuraţi, nu vă speriaţi, deoarece vă ajută să vă încălziţi mai repede. Ca să nu pierdeţi căldură, vorbiţi cât mai puţin. Dacă aţi făcut mişcare şi aţi transpirat, nu vă descheiaţi la geacă, pentru a păstra căldura, şi ştergeţi-vă cu batista pe frunte. Beţi cât mai mult ceai aromat din termos, dar nu vin fiert, deoarece riscaţi să pierdeţi căldură din organism.