Cum vrea Banca Elveției să oprească aprecierea francului

Ratele românilor care au credite în franci elvețieni cresc de la o zi la alta. Un franc se cumpăra, ieri, cu 4,0221 lei, un nou maxim istoric, în timp ce, în 2008, nu valora mai mult de 2,2 lei. Banca Națională a Eleveției a dispus adoptarea unor măsuri care ar trebui să deprecieze francul.

Ce este de făcut pentru a face francul mai ieftin? Răspunsul vine de la Banca Națională a Elveției (SNB), care a anunțat, astăzi, că va pompa mai mulți franci pe piață pentru a opri aprecierea acestei monede în raport cu dolarul american şi moneda euro, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, SNB va majora conturile de virament ale băncilor comerciale cu 40 de miliarde de franci, până la 120 de miliarde de franci, măsuri de lichiditate care nu au mai fost folosite din 2008.

Francul s-a apreciat masiv în ultima perioadă, fiind considerat o valoare sigură de către investitorii speriați de criza datoriilor din Europa și de încetinirea evoluției economiei americane.

Prin urmare, pentru a scădea valoarea francului SNB va derula tranzacţii de tip swap valutar și a anunța că va face tot ce va fi necesar pentru a opri întărirea francului.

'Supraevaluare masivă a francului elveţian reprezintă o ameninţare la adresa evoluţiei economiei Elveţiei şi a crescut şi mai mult riscurile la adresa stabilităţii preţurilor', a anunţat Banca Naţională a Țării Cantoanelor într-un comunicat.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat luni, la prezentarea raportului asupra inflației, că BNR nu va lua măsuri pentru sprijinirea populației care are credite în franci elvețieni.

”În Ungaria portofoliul de credite în franci elvețieni e mult mai mare și masurile pe care le-au luat sunt legate de mărimea riscurilor. În Ungaria s-a facut doar o reeșalonare și se va plăti peste 2-3 ani. La noi ponderea e mai mică. Relatarea faptului că în Ungaria s-a ușurat povara datoriei este falsă, e vorba de împingerea spre viitor din această povară de plată apărută din diferența de curs”, a declarat Isărescu.

Potrivit acestuia, creditele în franci prezintă riscuri şi pentru bănci şi pentru clienţi. ”Avem doar două-trei bănci care prezintă aceste riscuri mai mari”, a adăugat, luni, Isărescu.