Cum va fi schimbată Legea insolvenței

Consilierul economic al premierului Dăncilă, dariu Vâlcov, a declarat, sâmbătă, că este în lucru un proiect de ordonanţă privind înăsprirea legii pentru intrarea în insolvenţă. Proiectul prevede că o firmă dintr-un grup de firme nu poate cere insolvenţa unei alte firme din acelaşi grup.

”Este în lucru, în cadrul Guvernului, un proiect de ordonanţă, astfel încât din septembrie să înăsprim legislaţia pentru intrarea în insolvenţă. De ce? Pentru că în doar cinci ani de zile s-a urcat de la 13 la 62 de miliarde de lei datoriile firmelor aflate în insolvenţă, cu preponderenţă a acelor datorii care sunt la zi, în sensul în care datoriile s-au acumulat dupa momentul intrării în insolvenţă. Deci, da, acest jaf de 15 miliarde de euro trebuie sa îl oprim cumva şi îl vom opri”, a spus Darius Vâlcov, la Antena 3.

Consilierul primului-ministru a menţionat că statul român recuperează, în momentul de față, mai puțin de 8% din aceşti bani.

Declarația lui Vâlcov vine în contextul în care și ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că ar trebui schimbat cadrul legal privind insolvenţa. „Nu ar trebui să se mai permită ca o firmă în insolvenţă să mai aiba relaţii comerciale cu o firmă din grup, adica legaturi de acţionariat. Este clar că tu pe acea firmă o ridici, iar tu, în insolvenţă fiind, te duci din ce în ce mai jos, iar eu statul sunt păgubit”, a menţionat Teodorovici, la Antena 3. La același post de televiziune ministrul a spsu că noul act normativ va impune în cazul insolvenței un singur termen de judecată: Ai un singur termen, l-ai încălcat, faliment scrie pe tine. Noi lucrăm la o astfel de lege şi va trebui să o scoatem foarte repede, pentru ca nu poţi să ai în insolvenţă, reorganizare şi faliment cam 63-65 de miliarde de lei. Sunt banii din economie. (...) Legea va fi schimbată”.