Ministerul Agriculturii considera ca prioritatea pentru anul viitor o reprezinta sprijinirea fermelelor agricole de familie.
Ministerul Agriculturii a gândit o nouă strategie pentru dezvoltarea și consolidarea clasei de mijloc în domeniul agriculturii, solutia găsită fiind sprijinirea fermelelor agricole de familie.
„Un sat sănătos nu poate exista fără o clasă de mijloc sănătoasă”, a declarat Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în emisiunea Agro Talk difuzată miercuri, 4 decembrie, la B1 TV. „Eu cred că nu trebuie să continuăm fenomenul de acaparare a terenurilor de către cei mari, ci trebuie să-i consolidăm pe cei din clasa de mijloc. Fermierii mari au rolul lor în asigurarea securității alimentare”, a mai spus oficialul MADR, potrivit fermierinromania.ro. Potrivit programului de guvrernare, pentru anul viitor ministerul se va concentra pe sprijinirea fermelor de familie, o inițiativa care este inclusă și în viziunea la nivel european în ceea ce privește agricultura.
De asemenea, ministerul va urmări și sensibilizarea marilor fermieri din România de a trece de la producția de materii prime la cea de procesare.
„Fermele mari sunt un bun câștigat, pentru că aceasta a fost politică de după 1989, dar trebuie să treacă de la zona de confort, de a produce materie primă, la fabricarea de produse cu valoare adăugată pentru piață. Altfel, plătim două miliarde de euro subvenții pe care le exportăm o dată cu materiile prime”, a declarat Emil Dumitru. Potrivit unui calcul al Ministerului Agriculturii, în medie exportăm o tonă de produse agroalimentare în UE cu 475 de euro și o importăm cu 930 de euro, acest lucru refelectandu-se în deficitul balanței comerciale la această categorie de produse, care a atins suma de 2,3 miliarde euro, în primele opt luni din acest an, în relația cu statele membre UE.