Prima magistrală de metrou din Cluj va fi gata, în cazul în care nu vor exista întârzieri, peste opt ani. Contractul, care a fost semnat joi de către primarul Emil Boc, va beneficia de o finanțare de 9 miliarde de lei. Din această sumă, 1,5 milioane de lei vor fi alocați prin PNRR. Lucrările au fost adjudecate de Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.
Contractul pentru magistrala de metrou M1 din Cluj-Napoca a fost semnat, joi, la Primăria municipiului, de Emil Boc și reprezentanții asocierii care au adjudecat licitația. Este vorba despre Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.
Durata contractului a fost stabilită la opt ani, din care 12 luni vor fi alocate elaborării proiectelor tehnice și a documentațiilor. Restul de șapte ani sunt destinați lucrărilor efective până la finalizarea magistralei.
Pentru acest contract va fi asigurată o finanțare de aproximativ 9 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde vor proveni din fonduri europene alocate prin PNRR.
Contractul încheiat cu Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada prevede toate lucrările și amenajările necesare punerii în funcțiunii a metroului din Cluj: structuri, tuneluri, finisaje, instalații și automatizare.
Proiectul de la Cluj propune un traseu care va face legătura între localitățile Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu. Este o linie care va asigura mobilitatea locuitorilor municipiului și localităților limitrofe și care va asigura relația cu Autostrada Transilvania şi platforma industrială de la Jucu.
Cine va executa lucrările la metrou
Primăria Cluj-Napoca a atribuit, încă din luna februarie, contractul pentru metroul din Cluj Napoca celor din Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. - Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia - Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A.
Contractul are ca obiect serviciile de „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”.
Conform primăriei, valoarea estimată această investiție este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA. Banii vor fi destinați lucrărilor de execuție, 8.666.341.418,31 lei, la care se adaugă TVA, dar și serviciilor de proiectare și elaborare a documentațiilor tehnice, 398.114.648,69 lei fără TVA.
Cum va arăta metroul din Cluj Napoca
Conform proiectului, metroul din Cluj Napoca vor circula cu o frecvență de 90 de secunde, iar capacitatea de transport va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri. Trenurile vor fi mult mai scurte decât cele de la București, fiind compuse din trei vagoane, în lungime de 51 m, față de 112 m cât au trenurile care circulă pe magistralele din București. Un tren din Cluj va transporta până la 540 de persoane la Cluj față de 1.200 de persoane în Capitală.
„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie «rail» șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție.
Magistrala de metrou din Cluj va avea un număr de nouă stații care se vor întinde pe un traseu în lungime de 21 de kilometri. Cele 19 stații ale metroului vor purta următoarele nume: Țara Moților, Teilor, Copiilor, Sănătății, Prieteniei, Natura Verde, Mănăștur, Sfânta Maria, Florilor, Sportului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Armonia, Piața Mărăști, Transilvania, Viitorului, Muncii, Cosmos, Europa Unită.