În 2011, România ar putea ieşi din recesiune numai dacă se continuă reducerile cheltuielilor din sectorul de stat şi dacă vom atrage cât mai mulţi bani din afară.
Foarte mulţi de "dacă" sunt incluşi în ecuaţia care ne-ar putea duce anul viitor economia de pe minus pe plus, plan anunţat deja de autorităţi. România a ratat şi aici startul după ce toate ţările din jurul nostru au ieşit sau vor ieşi din recesiune în 2010.
Specialiştii de la Finanţe, împreună cu experţii Fondului Monetar Internaţional, au ajuns la concluzia că anul viitor economia va creşte cu un procent cuprins între 1,5 şi 2%, aşa cum a anunţat, luni, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu.
El a adăugat că bugetul pe 2011 va fi construit pe această creştere a PIB, pe un deficit bugetar de 4,4%, un deficit de cont curent de 5% şi o inflaţie de 3% plus/ minus un punct procentual.
Investiţiile străine ne decid viitorul
Cât de realiste sunt însă estimările finanţiştilor o să vedem abia după prima parte a anul viitor, întrucât şi bugetul pe 2010 a fost construit iniţial pe o creştere economică de 1,3%, iar calculele de acum ne duc mai degrabă spre o scădere de până la 2-3%.
Potrivit acestuia, chiar şi în perioadă 2006-2008, România nu a avut însă o creştere economică sănătoasă . Ieşirea din recesiune va depinde de mai mulţi factori, consideră consilierul guvernatorului .
"Sunt câteva direcţii mari şi late: menţinerea stabilităţii macroeconomice, asigurarea predictibilităţii mediului de afaceri , reformarea pieţei muncii şi cea a sectorului de stat", spune el.
În opinia lui, în România nu se poate angaja sau renunţa la salariaţi pe motive economice, iar firmele sunt reticente să aplice această metodă.
Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu nu crede că guvernul actual va putea scoate România din recesiune anul viitor.
Salarii mărite la stat. La privat, în funcţie de producţie
Acesta se întreabă cum vor fi tăiate cheltuielile cu 3 miliarde de euro pentru a se atinge deficitul bugetar de 4,4% în situaţia în care s-au epuizat toate sursele de unde se putea tăia.
"Angajaţii de la stat vor avea şi anul viitor veniturile reduse, cred că această scădere de 25% se va păstra", crede analistul. Asta deşi ministrul Vlădescu a anunţat recent că anul viitor salariile din sectorul de stat ar putea creşte.
Referitor la angajaţii din mediul privat, Croitoru spune că lefuri mai mari se pot acorda numai dacă creşte productivitatea. Pe de altă parte, analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că şomajul va scădea, dar mai târziu, pentru că este un indicator care creşte încă o perioadă după ce se reporneşte economia.
"Cred că va fi creştere economică. Ar trebui ca FMI să ne ajute să accesăm fonduri UE. Odată cu revenirea Europei, vor creşte şi exporturile, aşa că sper ca ambientul UE va demara şi ne va tracta şi pe noi", spune el.
Suntem dependenţi ombilical de UE
De aceeaşi părere este şi reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon: "România este dependentă ombilical de UE. Degeaba vrem creştere economică dacă locomotivele Europei nu pufăie suficient".
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, spune că lucrurile sunt la limită în România. "Dacă se menţine creşterea în Europa şi vom avea pieţe de export e posibilă o oarecare creştere, dar va depinde inclusiv de vreme, pentru ca agricultura să producă mai mult ca în 2010".
Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, creşterea de anul viitor se va baza pe exporturi şi pe consum. Pogonaru spune însă că, în România, consumul nu prea are din ce să crească, iar o revenire a economiei bazată doar pe exporturi este nocivă. (Au contribuit Teodora Vasâlca şi Teodora Trandafir)
"Capacitatea de prognoză e mai limitată decât ne-am dori. Ea ţine de incapacitatea şirurilor statistice de a descrie realitatea într-o lume care se schimbă mult prea repede.“, SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice
Vosganian e pesimist
Varujan Vosganian consideră "hazardată" ideea că anul acesta vom avea o creştere economică de câteva procente.
"Dacă anul acesta terminăm cu -3%, anul viitor am putea avea o economie pe zero", ne-a declarat Vosganian.
El spune că pentru atingerea acestui obiectiv guvernul trebuie să îndepărteze carenţele anului 2009: "stimularea investiţiilor străine", "creşterea numărului salariaţilor măcar la 4,5 milioane pentru a putea depăşi dezechilibrul bugetar" şi "inflaţie de 8%, pentru ca în 2011 să avem o inflaţie de 4-5%".
Ponta, sceptic faţă de guvern şi de FMI
Victor Ponta, preşedintele PSD, este de păre că anul 2011 va arătat "mult mai rău decât îl anunţă guvernul şi FMI".
"Fără măsuri de relansare a economiei, dincolo de cele de echilibrare a deficitului, nu vom avea niciun fel creştere economică. Ca să dau o cifră - cel mult 0%, faţă de 2010", consideră Ponta.
Preşedintele PSD este convins că anul viitor, preţurile, în special cele la utilităţi, vor exploda, iar eliminarea subvenţiilor pentru încălzire vor avea un impact asupra inflaţiei şi vor afecta populaţia.