Cum va arata Biserica lui Daniel

Profesori si teologi considera ca Patriarhul Daniel poate schimba fata celei mai credibile institutii.

Spre ce se indreapta Biserica Ortodoxa Romana? Cum va arata ea peste cativa ani? Sunt intrebari care stau pe buzele majoritatii credinciosilor ortodocsi.

Suflul nou sau duhul de innoire care va veni odata cu alegerea noului Patriarh este perceput in mod diferit de credinciosi. Asteptarea este insa enorma. „Dusman al triumfa-lismelor si al complexarii pe motiv de ortodoxie, Patriarhul Daniel nu poate fi decat mai puternic decat Mitropolitul Daniel in combaterea sectarismelor din sanul ortodoxiei, a falselor purisme si a colportorilor de falsa marturie crestina”, spune pr. dr. Constantin Necula.

Spital si campionatde fotbal ortodox

Cei care au lucrat cu Mitropolitul Daniel il apreciaza si cred ca el va continua ce a inceput la Iasi. Adica o implicare in social, o mai buna organizare si gospodarire ale Bisericii, un nou avant pastoral.

„Mitropolitul Daniel este un foarte bun gospodar. A gasit o ruina, iar acum Arhiepiscopia e infloritoare. Numai la Iasi a facut un Spital Providenta, un enorm Centru Cultural, cu sali de conferinta. Nu a neglijat nici tineretul, inclusiv in latura sa sportiva, pentru a nu cadea in plasa altor preocupari. Avem la Iasi, sub patronajul Arhiepiscopiei, un campionat de fotbal intre cele 12 protopopiate. A demarat un program la nivel national „Hristos impartasit copiilor”, dar a infiintat si o gradinita a Arhiepiscopiei, sub patronajul Fundatiei Solida-ritate si Speranta, un Cabinet Stomatologic „Sf. Pantelimon”.

S-a dat in functiune dispensarul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, unde oamenii sa-raci primesc gratuitati, indiferent de confesiune, iar eu cred ca acesta este un lucru benefic”, spune pr. Mihai Vizitiu, consilier al Arhiepiscopiei Iasilor, care aminteste ca aceste „reforme” pot continua la nivelul tarii.

„Nicio parohie fara o casa sociala”

Realizarile Mitropolitului Daniel sunt impresionante pentru ca la Iasi exista un trust de presa Trinitas, care are un radio national, un cotidian „Lumina”, iar in curand va emite un post de televiziune.

Pe langa acestea, a infiintat Birourile de Asistenta Sociala de pe langa protopopiate, Centrele pentru batrani si copii, cantinele sociale, care sunt intr-un numar apreciabil, patru Centre de zi, dar si cabinete medicale la unele manastiri din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. „Inaltul a plecat de la ideea ca nu trebuie sa existe nicio parohie fara o casa sociala, unde sa fie ajutati saracii comunitatii. Daca tot faci un praznic, iti serbezi ziua sau mai stiu eu ce sarbatoare, de ce sa o faci acasa si nu la aceasta casa sociala, ca sa-i ajuti si pe semenii mai napastuiti?”, spune preotul Mihai Vizitiu.

Mitropolitul Daniel nu a uitat invatamantul, iar in afara de reinfiintarea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, a mai infiintat si sase seminarii. „Nu uitati ca Moldova este o zona vitregita, iar copiii n-au bani sa mearga dintr-un colt al provinciei in altul. Primesc diploma de Bacalaureat, nu toti se fac preoti, se duc la Medicina, la Jurnalistica etc. In plus, si acum avem 100 de parohii vacante”, spune consilierul Vizitiu.

„Cred cu tot sufletul ca Biserica isi va recapata demnitatea raspunsului in fata evazionistilor de falsa educatie si cultura. Stiindu-i capacitatea de analiza si reactie rapida, cred ca nu vom mai suferi de retardarea simptomatica pe care lipsa de coerenta si chiar lipsa de curaj de pana acum au facut-o posibila”, spune si pr. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu. 

O certitudine, pensionarea preotilor!

Una dintre deciziile care i-au fost mult imputate Mitropolitului Daniel este cea a pensionarii preotilor. „Daca am intrat in sistemul statului de pensii, ce este asa de greu de priceput ca trebuie sa ne supunem? Putem spune ca ne pensionam la 85 de ani cand in lege scrie 65 sau 67 de ani?”, spune preotul Vizitiu, care tine sa precizeze ca au fost pensionati preotii de la 70 de ani in sus. „Unora le-a dat Mitropolitul dispensa pentru inca un an”, spune preotul consilier Vizitiu, el insusi pensionar.

In plus, spre disperarea altor preoti, Mitropolitul a aplicat o reforma a parohiilor: a preferat parohii mici, in locul celor mamut, unde preotii nu ajungeau sa-si cunoasca credinciosii.

„IPS Daniel a demarat un program „Nici un sat fara biserica”, iar daca erau parohii mari - unele cu peste 2.000 de credinciosi, le-a impartit in mai multe, un lucru, spun eu, foarte benefic”, sustine consilierul care slujeste de peste 20 de ani la Arhiepiscopia Iasilor. REforma. De la noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe, asteptarile sunt mari

CONTESTARI

„Vanzator al ortodoxiei”, afacerist, carierist

Nu toti crestinii sunt insa mari admiratori ai Mitropolitului Daniel, desi acestia reprezinta o minoritate. IPS Daniel a fost acuzat ca a fost prieten, in functie de interese, cu toate partidele politice: de la PSD, la PNL si PD. Ba chiar ca i-ar fi decorat pe oamenii politici de-a ghiotura, de la Octav Cozmanca pana la Mugur Isarescu.

Numele Inalt Prea Sfintitului Daniel apare si in celebrele Stenograme PSD intr-o remarca a senatorului Solcanu catre fostul premier, Adrian Nastase, comentand reusita referendumului: „...Ce-au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant. (...) Cred ca este bine sa gasiti timpul potrivit sa le multumiti individual” - spunea Solcanu.

„Patriarhul Daniel se va remarca, cred eu, si prin dialogul echilibrat cu factorii lumii politice, exercitiul nefiindu-i imposibil cata vreme din pozitia de Mitropolit al Moldovei a concurat la un echilibru politic zonal pe care doar orbii refuza sa-l vada”, spune pr. Necula. El a mai fost acuzat pe diverse forumuri ca ar fi un vanzator al ortodoxiei si un angajat al catolicilor.

„Cunosc aceste acuzatii. Vreau sa va spun ca, la intalnirea cu evreii de la Durau, ei au cerut sa ne intalnim intr-o camera unde nu existau cruci. Este deci o minciuna sfruntata, de unde cruci si icoane date jos? Evreii au fost si aici la Iasi, la Biserica „Sfantul Nicolae”, si nimeni nu a dat nimic jos. In plus, nu ne-am impartasit niciodata cu catolicii, nu exista comuniune euharistica. S-a speculat pe marginea Saptamanii de Rugaciune Comuna, care are loc in fiecare an”, spune pr. Vizitiu.

Mitropolitul Daniel a mai fost acuzat in presa de relatii cu magnati ieseni. IPS Daniel a participat, pe 6 iulie 2007, la nunta multimilionarului iesean Iulian Dascalu, poreclit „Regele mallurilor”. Mitropolitul a fost adus cu o cursa charter in localitatea italiana Pistoia-Toscana, unde a oficiat ceremonia. La inceputul anului, IPS Daniel a semnat in ziarul Mitropoliei un articol in care lauda controversatul proiect „Palas”, pe care Dascalu vrea sa-l realizeze la Iasi.

Referitor la acuzatiile ca primeste sprijin financiar de la diversi afaceristi, consilierul sau ne-a declarat: „Daca Dumnezeu ii da unui patron din belsug, cine-l impiedica sa ajute si sa sprijine Biserica?”. Pr. Necula e mult mai dur: „Sper ca lectia Patriarhatului P.F. Sale Daniel sa fie una deplina. Sa-i rusineze pe toti aceia care, bolnavi de scenarita cronica, au umilit Biserica prin jignirea oamenilor ei exponentiali, Arhiereii”.

CULISE

Cum s-a votat Patriarhul

Desi, la prima vedere, voturile au fost clare, au existat si lupte de culise. Astfel, in primul tur de desemnare a candidatilor, care s-a desfasurat in Sfantul Sinod, Mitropolitul Daniel a luat 27 de voturi, din cele 47, avand peste jumatatea necesara si fiind desemnat prim candidat.

Mitropolitul Bartolomeu si Mitropolitul Teofan au primit doar 9 voturi. In turul al doilea, extrem de strans, voturile Mitropolitului Teofan s-au dus la Mitropolitul Bartolomeu, care a obtinut 19 sufragii la final. Fidelii din Sinod ai Mitropolitului Daniel nu l-a sprijinit pe ierarhul de la Cluj si au lasat voturile albe, in numar de 12.

Bartolomeu, la un pas de a nu intra in cursa

Desi, matematic, 19 nu inseamna jumatate din 47 de voturi, deci Mitropolitul Bar-tolomeu era la un pas de a nu intra in cursa, datorita ambiguitatii regulamentelor canonice, cele 12 voturi au fost anulate, iar 19 a devenit astfel jumatate, pentru ca s-a calculat din numarul voturilor exprimate. In acest caz, jumatatea insemna peste 17, deci Mitropolitul Bartolomeu a putut intra in cursa cu doar 19 voturi.

Cel de-al treilea tur a fost extrem de simplu, Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei - care a intrat dintr-o gluma in joc - cu un singur vot in primul tur, a primit 30 de voturi, iar Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului - 17 voturi. Spre deosebire de alti candidati, IPS Teodosie nu a parut afectat de votul primit, din informatiile noastre nici nu si-a dorit sa ocupe cea mai inalta functie din Biserica Ortodoxa Romana. (Florian Bichir)

PRESA INTERNATIONALA

Un lider modern pentru Biserica romana

Publicatiile si agentiile de presa internationale au relatat ieri despre alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, subliniind orientarea reformista a acestuia.

„Daniel, care in ultimii 17 ani a fost Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost ales al saselea Patriarh al Romaniei, dupa 40 de zile in care a fost jelit predecesorul sau, Patriarhul Teoctist”, noteaza „Christian Today”. Publicatia adauga faptul ca, potrivit comentatorilor pe probleme religioase, Daniel Ciubotea, nascut in 1951, se numara printre liderii miscarii reformiste din BOR si a promovat intotdeauna bunele relatii cu alte biserici crestine.

Agentia Reuters aminteste insa ca, de la moartea Patriarhului Teoctist, Mitropolitul Daniel, care a studiat in Occident, a fost acuzat in presa ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, insa acesta nu a comentat acuzatiile. CNSAS a confirmat faptul ca analizeaza mai multe dosare ale unor clerici de frunte, dar a refuzat sa faca publice numele acestora, aminteste Reuters.

Agentia France Presse a notat, la randul sau, ca asupra noului Patriarh planeaza suspiciuni privind colaborarea sa cu fosta Securitate, mai ales ca a studiat in strainatate in timpul fostului regim comunist, cand pentru orice deplasare in afara tarii era nevoie de acordul politiei politice. AFP a insistat insa asupra faptului ca Mitropolitul Daniel s-a dovedit un bun manager, transformand Arhiepiscopia Modovei intr-una dintre cele mai prospere din tara. „Mitropolitul a creat, de asemenea, un grup de presa care include un post de radio, o televiziune si o editura”, adauga agentia.

Cotidianul francez „La Croix” a scos in evidenta ca faptul ca Mitropolitul Daniel a pledat pentru ecumenism i-a atras o serie de critici. Ziarul aminteste ca inainte de vot, la Bucuresti si la Iasi au aparut afise prin care se cerea ca Daniel sa nu fie ales Patriarh intrucat este „apropiat de catolici si sustinut de francmasoni”. ( Andreea Romanovschi)

Cititi si: Noul Patriarh vrea cotidian si radio pentru intreaga Biserica