Intenția Fiscului de a le verifica averile nu îi deranjează pe bogații din România, atâta timp cât autoritățile nu vor face abuzuri. Ovidiu Tender spune că statul ar trebui să înceapă cu averile nedeclarate, nu cu cele declarate. Iar Culiță Tărâță are pregătite oricând documentele privind veniturile și cheltuielile.
După o analiză de risc, ANAF va selecta un grup de persoane care vor fi verificate prealabil. Cele care au venituri mici şi cheltuieli uriaşe vor fi verificate şi impozitate în plus, spun Finanţele.
După ce ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus, într-un interviu acordat EVZ, că primii vizaţi de Fisc pentru verificarea averilor sunt milionarii din Top 300, Finanţele au publicat proiectul normelor pentru utilizarea metodelor indirecte de control. Astfel, ANAF va începe cu o "analiză de risc pentru stabilirea riscului probabil pentru un grup de persoane fizice". Apoi, va fi selectat grupul celor care vor fi supuşi verificării fiscale prealabile documentare şi vor fi controlate toate persoanele. Atenţie, cei care vor fi controlaţi în acest stadiu nici măcar nu vor şti acest lucru! Asta deoarece "activitatea de verificare fiscală prealabilă documentară se desfăşoară fără notificarea persoanei fizice".
În cadrul analizei de risc, autorităţile trebuie să definească grupul persoanelor cu risc de nedeclarare a veniturilor. Pentru aceasta, sunt stabilite sursele de date, sunt culese informaţii şi se elaborează indicatori de risc.
Etapele pe care le va urma Fiscul pentru a verifica averile românilor bogaţi sunt adunarea informaţiilor de la colaboratori şi de la instituţiile publice, confruntarea cu declaraţiile fiscale, discuţiile cu persoana verificată şi sechestru asigurător, atunci când aceasta refuză să plătească impozitul stabilit.
Metodele indirecte de control
Începând cu acest an, Fiscul poate aplica trei metode indirecte pentru stabilirea bazei impozabile.
Metoda sursei şi cheltuirii fondului constă în compararea cheltuielilor cu veniturile declarate în perioada verificată, pe principiul că orice cheltuială în exces faţă de veniturile declarate este venit impozabil. Metoda fluxurilor de trezorerie analizează intrările şi ieşirile de sume în conturile bancare şi în numerar. Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile pentru o persoană, analizând creşterea şi scăderea patrimoniului.
Potrivit ministrului Ialomiţianu, nu este vorba de o amnistie fiscală, deoarece "toate persoanele care nu au declarat veniturile sunt supuse verificării".
OVIDIU TENDER "Nimeni nu ar afişa averi nejustificate"
Potrivit omului de afaceri, care ocupă locul 13 în Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista "Capital", acest lucru nu poate fi deranjant atâta timp cât Fiscul nu va veni cu interpretări abuzive.
În plus, spune Tender, Fiscul nu face cea mai bună alegere dacă începe cu bogaţii din Top 300, deoarece "nimeni nu s-ar afişa cu o avere care nu se justifică".
CULIŢĂ TĂRÂŢĂ
"Oricând le pot arăta documente"
"Fie că e privată, fie că e de stat, de multe ori e o firmă care nu e averea ta personală", explică omul de afaceri situat pe locul 53 în Top 300 Capital.
El spune că cei care au averi trebuie "să stea cu fruntea sus", pregătiţi mereu să arate veniturile şi cheltuielile.
"În ceea ce mă priveşte, oricând le stau la dispoziţie cu documente, cu justificări", adaugă milionarul.