Premierul Marcel Ciolacu va prezenta, împreună cu reprezentanții OMV Petrom și ai Romgaz, informații privind proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep. Acesta este cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră. Cele două companii au anunțat că au anunțat că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud, din perimetrul Neptun Deep.
OMV Petrom și Romgaz vor investi în jur de 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului de exploarare din perimetrul Neptun Deep, de unde vor fi extrase circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele două companii sunt asociate în acest proiect, fiecare deținând câte 50%. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va prezenta, împreună cu reprezentanții OMV Petrom și ai Romgaz, proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.
OMV și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep care urmează să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.
„Prin decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producţia este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a aproximativ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproape 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susţinem tranziţia energetică în Romania şi în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, potrivit unui comunicat de presă.
Ce implică exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep
Exploatarea efectivă a gazelor din acest perimetru, din Marea Neagră, este programată să înceapă în anul 2027, conform sursei citate. Producția a fost estimată la aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, în jur de 140,000 bep pe zi, timp de circa 10 ani.
Potrivit comunicatului citat, infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.
Răzvan Popescu, director general Romgaz, a subliniat că Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi pentru regiune care va asigura stocurile de gaze naturale și va permite tranziția energetică a țării.
„Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potenţialul de a creşte semnificativ producţia de gaze naturale a ţării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung”, a spus Răzvan Popescu.