Parlamentarii puterii au votat ''din greşeală" reducerea TVA la alimente la 5% şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Acum, fie Guvernul, fie preşedintele Traian Băsescu ar putea bloca aplicarea legii.
Numai prin reducerea TVA la alimente de la 24% la 5%, veniturile la bugetul de stat s-ar reduce cu 1.953 de milioane de lei. Dacă nici pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor fi impozitate, statul va avea de acoperit o gaură de aproape 4 miliarde de lei. Aceasta, în condiţiile în care ţinta de deficit pe anul în curs este de 6,8%, iar cea pentru 2011 de 4,4%.
Totuşi, Guvernul vrea să obţină acordul FMI pentru a reduce contribuţiile sociale şi cota unică. De asemenea, ar putea cere şi stabilirea unei ţinte mai mari de deficit anul viitor, de 4,8%.
Prudenţă şi taxe mai mari
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu a declarat că noua situaţie, creată de votul favorabil dat din greşeală de parlamentarii puterii reducerii TVA şi neimpozitării pensiilor, va trebui analizată cu grijă.
Analistul Bogdan Balthazar nu a privit niciodată cu ochi buni diferenţierea TVA, privind-o ca pe o sursă de fraudă, şi avertizează că FMI ar putea cere Guvernului să găsească noi surse de venit pentru a acoperi găurile de la buget.
''Dacă, cu aceste măsuri scad veniturile (la bugetul de stat, n.r.), FMI se va întreba de unde vor veni sumele pentru acoperirea găurilor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar", ne-a declarat Bogdan Baltazar.
Nici Ilie Şerbănescu nu susţine reducerea TVA la alimente, deoarece, spune el, această măsură nu va face altceva decât să alimenteze evaziunea.
Mâncare ieftină, consum dublu
Producătorii din industria alimentară şi fermierii susţin exact contrariul. Vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan, Alin Giurea, spune că pâinea vândută în reţele de magazine proprii producătorilor se vor ieftini imediat după promulgarea legii privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% cu 19%.
Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, spune că, dacă legea privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% va fi aplicată în mod corect, aceste produse se vor ieftini cu procente cuprinse între 15% şi 21%, iar consumul s-ar putea dubla.
Atât fermierii, cât şi jucătorii din industria alimentară sunt de părere că, într-o primă fază, veniturile la bugetul de stat se vor diminua, ca urmare a reducerii TVA. Însă, pe termen lung, măsura va conduce la creşterea veniturilor, prin eliminarea evazioniştilor şi creşterea consumului.
Totuşi, aceleaşi voci au anunţat scumpirea alimentelor, în medie, cu 25%, până la sfârşitul anului, pe fondul creşterii costurilor de producţie. Cum va acoperi Emil Boc găurile din buget create de reducerea TVA la alimente?