Cum trăiesc românii într-o ţară rasistă

Cum trăiesc românii într-o ţară rasistă

Violenţele rasiste în Europa sunt tot mai frecvente. Concluzia este subliniată de Agenţia Consiliului Europei împotriva Rasismului (ECRI). Ultimul raport al instituţiei lansat luna trecută, ECRI atrage atenţia asupra faptul că violenţele xenofobe în Europa sunt din ce în ce mai multe.

Agenţia monitorizează ţările europene şi modul în care se respectă politicile de eliminare a rasismului, o formă a xenofobiei, şi dacă au efecte. ECRI face o analiză amănunţită a ţărilor din Europa şi publică pentru fiecare stat în parte un raport.

Anul acesta au fost publicate 8 astfel de documente pentru Franţa, Austria, Marea Britanie, Albania, Estonia, Georgia, Polonia şi Macedonia. Pentru Marea Britanie, Agenţia Consiliului Europei împotriva Rasismului a publicat în primăvara acestui an un raport în care atrage atenţia că fenomenul xenofobiei este departe de a fi eliminat. “De la publicarea ultimului raport pentru Marea Britanie, în 2005, a existat progres, însă câteva elemente continuă să îngrijoreze”, se menţionează ECRI.

Astfel, în rândul celor mai defavorizate grupuri în Marea Britanie sunt romii şi nomazi, iar autorităţile britanice nu au făcut nimic în acest sens. Specialiştii pe probleme de rasism afirmă în acest raport că cele două grupuri sunt "victime ale celor mai mari niveluri de ostilitate şi prejudecăţi".

Ne puteți urmări și pe Google News

Romii şi nomazii nu sunt singurii care se luptă cu xenofobia britanicilor, "musulmanii şi imigranţii sunt prezentaţi, în mod regulat, într-o lumină negativă atât în discursul politic, cât şi în mass-media, mai ales în presa tabloidă. Dezbaterile publice continuă să includă argumente de natură xenofobă şi rasistă", mai spun cei care au întocmit raportul ECRI.

Preţul unui copil rom, 20.000 de lire

În Marea Britanie, ziarele naţionale au publicat, în numeroase rânduri, articole despre romii din România. Ştirile oferă o imagine negativă. Se vorbeşte despre cerşetorie, despre părinţi care îşi obligă copii să cerşească, despre fraude de milioane de lire. Cel mai familiar subiect întâlnit în presa din Marea Britanie face referire la romii din Ţăndărei.

La sfârşitul lunii iunie, evz.ro scria despre o anchetă a cotidianului britanic Daily Mail despre exploatarea copiilor romi de către proprii părinţi. Conform acelui articol, părinţii îşi vindeau copiii unor reţele de traficanţi. Preţul unui copil era de aproape 20.000 de lire. Parlamentarul britanic, Anthony Steen a estimat cu indulgenţă pentru Daily Mail că peste 2.000 de copii din România sunt puşi să cerşească pe străzile din Marea Britanie.

Arhiva publicaţiei Daily Mail are numeroase articole despre romii din România. Se vorbeşte despre trafic de persoane, cerşetorie, furturi şi crime. Atunci când se vorbeşte despre romii care au ajuns în Marea Britanie, toţi par să vină din Tăndărei, iar când foloseşti denumirea oraşului românesc în arhiva electronică a publicaţiei apar articole care se duc până în anul 2007 (foto).

                    

Jurnaliştii britanici fac mereu referinţă la acest oraşul ialomiţean, cu celebrele palate ţigăneşti, ca fiind principalul loc din care pornesc romii spre lumea civilizată a britanicilor. Ei nu se înşeală, iar un reportaj realizat de evz.ro anul trecut în oraşul Ţăndărei confirmă acest lucru.

Tot în arhiva Daily Mail, la o simplă căutare după cuvântul “romanian”, apar 903 de articole (foto). Câteva dintre acestea sunt despre politică şi fotbal. Majoritatea relatează însă despre românii de etnie romă, responsabili de diferite infracţiuni. Una dintre marile temeri subliniate în câteva dintre articole este că Marea Britanie va fi invadată de orfani romi.

                          

Povestea unei femei de etnie romă a fost prezentată pe larg în presa britanică, la începutul lunii iulie. Jurnaliştii britanici au scris că românca şi-a pus copiii la cerşit. Ştirea a ţinut ocupaţi jurnaliştii britanici mai multe zile, iar arestarea femeii a alimentat nu doar dezbaterile privind problema romilor, dar şi xenofobia britanicilor. În cele din urmă, românca şi concubinul său au fost condamnaţi la câte 30 de luni de închisoare pentru că şi-au trimis copiii la cerşit.

Publicitatea negativă a atras şi incidente rasiste violente. În oraşul britanic Halstead, pe 1 august, un cuplu de români a fost agresat de şase bărbaţi, iar publicaţia Halstead Gazette a catalogat acest incident ca fiind un atac xenofob. Românca a fost internată cu răni pe tot corpul şi cu mai mulţi dinţi sparţi. Ea a declarat la poliţie că în timp ce era bătută cu pumnii şi picioarele agresorii au făcut comentarii rasiste la adresa ei şi a prietenului ei. Iar inspectorul de poliţie Neil Murray, care a anchetat cazul, a precizat că a fost vorba despre “un atac brutal şi neprovocat".

Incidentele care sunt provocate de romi şi care sunt mediatizate de publicaţiile britanice pun astfel în pericol întreaga comunitate de români, expusă valului de rasism. Situaţia este similară celei din Italia, din oraşul Guidonia. La începutul anului trecut, mai mulţi români au violat o femeie italiană şi l-au bătut pe logodnicul ei.

La scurt timp, mai mulţi localnici italieni au căutat răzbunare şi au amplasat o bombă artizanală în magazinul unui alt român din oraşul respectiv, fără implicaţii în acel caz de viol. Nimeni nu a fost rănit, însă agresivitatea italienilor faţă de comunitatea de români a ridicat numeroase dezbateri şi conflicte diplomatice între România şi Italia. Românii din Marea Britanie au luat atitudine

Drept răspuns în faţa acestei situaţii, mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii de români din Marea Britanie au reacţionat. Astfel, ziarul britanic Oxford Times (foto) relata în urmă cu câteva zile despre iniţiativa lui George Găzdeanu.

Românul în vârstă de 33 de ani locuieşte la Oxfor de trei ani şi jumătate şi a reacţionat la afirmaţia reprezentanţilor poliţiei locale într-un ziar. Aceştia au făcut referire la românce, spunând că "femei românce îmbrăcate tradiţional, cu fuste lungi" vin să cerşească în centrul oraşului. Găzdeanu a declarat pentru Oxford Times că "nimeni, în România, nu poartă astfel de haine vechi. Acestea sunt haine ţigăneşti, nu româneşti. Afirmaţiile sunt total greşite. Ţiganii pot fi cetăţeni români, dar ei reprezintă o minoritate etnică. Şi noi avem probleme cu ei, în România, la fel ca aici".

Şi studentul Georgean Iordache, în vârstă de 20 de ani, înscris la Universitatea Aberystwyth, a declarat pentru ziarul Oxford Times că "oriunde am merge, pentru că suntem din România, deşi încercăm să fim decenţi, oamenii cred că suntem romi. Problema este că romii români nu se integrează în societate".

Simona Hagiu şi Andreea-Mădălina Grigoriu au declarat pentru evz.ro că atitudinea negativă a Franţei în ceea ce priveşte atitudinea faţă de romi se reflectă şi în societatea britanică. Involuntar, subiectul a ajuns în dezbatere şi în presa britanică, iar de aici, în discuţii, pe stradă.

“În momentul în care pleci din România, pe lânga valiza cu lucruri personale mai vii cu un bagaj suplimentar si mai greu. E percepţia Europei asupra României, iar ţările în care românii emigrează de obicei sunt şi cele care se confruntă cu problema anumitor minorităţi etnice, responsabile de multe probleme şi de o imagine negativă. Se simte asocierea românilor cu romii, mai ales când publicaţii mari scriu despre incindente, chiar şi izolate. Însă acum, cu ceea ce se întâmplă în Franţa, situaţia s-a accentuat. Dacă înainte se discuta puţin, cât era ştirea caldă, şi apoi subiectul se dilua, acum se e mai mult. E mai multă tensiune atunci când se vorbeşte despre români, pentru că, eronat, se confundă romul cu românul. Nu am nimic cu romii, dar recunosc că mă afectează că ceea ce fac ei se răsfrânge şi asupra mea, ca român”, recunoaşte Andreea-Mădălina Grigoriu pentru evz.ro. Andreea a ajuns în Marea Britanie în urmă cu cinci ani. A venit prima oară cu o bursă, iar după ce a terminat facultatea a decis să se stabilească în Londra, unde lucrează în domeniul IT.

La rândul său, Simona Hagiu, care se află în cel de-al doilea an în Marea Britanie resimte influenţa negativă a problemei romilor. “Eu lucrez în advertising şi pot să spun că principiul pe care îl cunoaştem cu toţii, any publicity is good publicity, nu se aplică în acest caz. Romii ne fac publicitate pe gratis, dar e una negativă. Se vorbeşte atât de mult despre ei! Şi niciun cuvând în presa de aici despre valorile româneşti. Sunt mulţi tineri români în Marea Britanie care ar avea o poveste de spus, adevăraţi profesionişti. Dar când se vorbeşte despre România, se fac numai asocieri cu romii. Acum, britanicii nu sunt nici ei ignoranţi. Ştiu să facă oarecum diferenţa şi nu sunt probleme asupra modului în care românii sunt priviţi. Mai ales în grupurile din care fac parte şi românii. Dar, la nivel general, în Marea Britanie, ca şi în Franţa, din câte văd, vara acestui an nu este una prea bună pentru imaginea României. Nu mi se pare corect. Şi degeaba investim într-un brand de ţară, că tot nu are efecte. În acest an romii ne-au făcut un mare deserviciu şi au atras o lumină extrem de nefavorabilă asupra tuturor românilor din Europa”, consideră Simona.

SONDAJ EVZ.RO: Românii se feresc de Marea Britanie În acelaşi timp, într-un sondaj propus miercuri de evz.ro (foto), doar 160 de persoane dintr-un total de 1.840 au votat Marea Britanie ca o destinaţie pentru migrare.

În articolul "Unde să emigrezi în UE ca sa fii sigur că ai ce să lucrezi", cititorii evz.ro au fost îndemnaţi să voteze şi ţara în care ar dori să emigreze.

Au fost propuse şapte variante: Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

În total, 1.840 de persoane au votat. Franţa a fost preferata cititorilor, cu majoritate de voturi (615), în timp ce Marea Britanie a fost votată de numai 160 de persoane şi a ocupat ultimul loc în top.