Cum te fereşti de bacteria care te jupoaie de viu

Stafilococul provoacă de la furunculi la boli dermatologice grave. Se ia din piscine, spitale şi chiar din alimente.

Există peste 30 de tipuri de stafilococi, însă cele mai multe îmbolnăviri le produce cel auriu. Aceste bacterii trăiesc în mod normal pe piele, însă rănile sau imunitatea scăzută pot face ca ele să treacă de mecanismele de protecţie ale pielii. "Categorii la risc sunt nou-născuţii, femeile care alăptează, bolnavii cronic, cei care primesc tratament injectabil sau care au fost supuşi intervenţiilor. Tulpinile cele mai rele, rezistente la antibiotice, se iau din spitale", explică prof. dr. Anca Zbranca, dermatolog. Ulcioarele apar frecvent vara Cele mai frecvente infecţii stafilococice sunt foliculitele sau furunculii, pungi de puroi la nivelul pielii. Zona afectată se înroşeşte, se inflamează şi devine dureroasă. "În perioada asta, cele mai frecvente sunt foliculitele la gene- aşa-zisele ulcioare, sau cele de la rădăcina firelor de păr din urechi, pe care le luam din piscine. Oamenii nespălaţi lasă o peliculă la suprafaţa apei, care poate conţine stafilococi", adaugă dermatologul. Infecţiile minore sunt tratate cu unguente, iar cele grave cu antibiotice sau drenaj chirurgical. O infecţie severă este "sindromul pielii arse", care începe cu o erupţie, acoperită de vezicule care se sparg, lăsând fâşii întregi de piele descoperite. "Aceasta este o boală gravă provocată de bacterii rezistente. Apare după traumatisme severe ale pielii- tăieturi cu unelte de muncă, muşcături de animale sau traumatizarea unor coşuri. Tratamentul e de terapie intensivă", atenţionează medicul. Alte infecţii stafilococice grave sunt pneumonia, infecţia valvelor inimii (endocardita), osteomielita (inflamarea severă a oaselor) şi chiar septicemia. Maioneza, risc de contaminare Stafilococii pot fi prezenţi şi în alimente care nu par alterate. În general, sunt distruşi de sucurile gastrice, însă, în unele cazuri, pot provoca şi toxiinfecţii. Mâncarea poate fi contaminată cu bacterii dacă e gătită la temperaturi sub 60 de grade sau dacă nu e păstrată la sub 4 grade. Carnea, ouăle şi maioneza, lactatele şi produsele de patiserie cu diverse umpluturi au cel mai mare risc de contaminare în astfel de cazuri. "Sindromul pielii arse este o boală gravă care poate apărea chiar şi după traumatizarea unui coş." ANCA ZBRANCA, medic dermatolog Nu gătiţi dacă aveţi răni la mâini! Reduceţi riscurile infectării cu stafilococi respectând următoarele sfaturi:

  • Bandajaţi orice infecţie sau rană, mai ales pe cele care supurează;
  • Evitaţi folosirea la comun a obiectelor personale (prosoape, aparate de ras, lenjerie intimă);
  • Spălaţi la temperaturi de peste 60 de grade lenjeria de pat, lenjeria intimă sau hainele care au venit în contact cu rana infectată;
  • Nu preparaţi mâncare şi nu-i serviţi pe alţii dacă aveţi răni în zona mâinilor sau încheieturilor mâinii;
  • În perioada menstruaţiei, schimbaţi des tampoanele (cel puţin o dată la opt ore) pentru a reduce riscul sindromul şocului toxic, o boală provocată de toxinele secretate de stafilococ.

Citiţi şi:

  • Cât de rele sunt milioanele de bacterii de pe periuţa de dinţi
  • Cancerul vine prin aluniţe!
  • SURPRINZĂTOR. Află ce afecţiune profesională cauzează pierderi de 5 miliarde de euro anual
  • Măşti pentru ten din ingrediente naturale. Vezi trei reţete testate de sute de ani, cu struguri, orez şi năut