EXCLUSIV. Cum sunt furaţi românii la cântar. Dezvăluiri complete

Paguba suferită de un client - atât la taraba din piaţă, cât şi la supermarket - în faţa unei aparat de cântărit pleacă de la 50 de grame şi poate ajunge până la 300 de grame.

Falsificarea cântarului este o metodă rapidă de a scoate măcar un "ciubuc" zilnic. Conform unor estimări, un cântar din două prezintă suspiciuni confirmate de autorităţi. "În aceste an, au fost înregistrate aproximativ o sută de reclamaţii care vizau nereguli la cântar, dintre care peste jumătate s-au dovedit a fi întemeiate. Amenzile aplicate în acest an, pentru abaterile vizând acest tip de neconformităţi, sunt în număr de circa o sută, valoarea lor depăşind 200.000 de lei", ne-a precizat Corina Neculcea, de la Cabinetul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). "Kilogramul mai uşor" Electronice sau nu, cântarele se măsluiesc cu aceeaşi frecvenţă în comerţ. Pieţele alimentare sunt locurile unde se întâlnesc cel mai des aparate de măsurat falsificate.

De obicei, cântarul măsluit arată în medie cu 100 de grame mai puţin decât e normal. Astfel, "kilogramul de 900 de grame" este una dintre emblemele comerţului din România. "Acum două săptămâni am luat vreo cinci kilograme de roşii verzi, pentru murături, şi când mi le-a cântărit vânzătoarea din Piaţa Matache (n.r. - din Bucureşti) în faţa mea aveau pe cântar cinci kilograme. Am fost apoi la cântarul public din piaţă şi am cântărit şi acolo, era undeva puţin peste 4.600 de grame. Am fost înapoi la tarabă şi mi-a cântărit din nou. Ba chiar îmi arăta puţin peste cinci kilograme. Când am ajuns acasă şi am cântărit singur am văzut că fusesem păcălit şi cântarul public arăta bine. Vânzătorul avea un kilogram mai uşor probabil", ne-a povestit un bucureşean pe nume Constantin Ene. "Facem mereu controale cu reprezentanţii de la Institul Naţional de Metrologie. Când am depistat nereguli, am aplicat amenzi acolo unde au fost probleme", a declarat în legătură cu acest subiect Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC. "În 2011 au fost înregistrate circa 100 de reclamaţii, dintre care peste jumătate s-au dovedit întemeiate." CORINA NECULCEA, Cabinetul preşedintelui ANPC EXEMPLE Monede lipite pe taler ori şerveţele îmbibate cu apă sunt câteva dintre metodele de păcălit la cântar Administratorii pieţelor alimentare din marile municipii au depistat o serie de practici prin care sunt păcăliţi consumatorii. Una dintre metodele des folosite este cea a şerveţelelor umede care sunt aşezate pe cântar, de obicei sub tas, vasul în care se aşază produsele când sunt cântărite. Acestea stau lipite de cântar, iar îmbibate cu apă ajung să aibă, dacă sunt măcar trei, o greutate de cel puţin 50 de grame.

O altă cale de păcălire a clientului este cea a monedelor puse sub tas. Mai banală, dar la fel de eficientă, este şi metoda în care vânzătorul pune sacoşele pe care le dă clientului pe cântar. Balanţa indică greutatea produselor din tas plus greutatea sacoşelor. Alte metode implică aplicarea pe fundul talerului a unor greutăţi suplimentare din plumb sau alt metal greu. Unii se folosesc de magneţi sau alte greutăţi de orice natură pe care le aşază pe talerul cântarului. În marile magazine nu se aplică neapărat măsluirea cântarului, ci sunt cântărite, deşi legea nu permite acest lucru, şi ambalajele. Mai exact la o caserolă cu piept de pui trebuie cântărit şi apoi plătit doar produsul, nu şi caserola. În plus, e bine de ştiut că este obligatoriu ca atunci când cumpăraţi peşte congelat să fiţi înştiinţaţi că, la anumite sortimente, pierderea de masă este de 20 la sută. Nereguli depistate de Protecţia Consumatorului În urma controalelor efectuate de reprezentanţii ANPC au mai fost constatate următoarele tipuri de abateri: cântare neverificate metrologic, cântare cu verificarea metrologică expirată; cântărirea produselor se efectua cu un cântar electronic ale cărui indicaţii nu erau vizibile pentru consumatori; cântare neomologate; lipsa verificării metrologice la cântar şi la paharul gradat de metal; se comercializau alimente vrac şi măsurarea lor se făcea cu un cântar cu riglă ştearsă. SFATURI Trucuri pentru a nu fi furaţi la cântar

  • Pentru a evita să fiţi înşelaţi când vă faceţi cumpărăturile în piaţă, trebuie în primul rând să cereţi vânzătorului să echilibreze cântarul la zero.
  • După descărcarea mărfii din taler, este recomandat să se verifice din nou ca aparatul să fie pe zero. Dacă aparatul nu s-a întors la zero şi arată o altă valoare, cel mai probabil balanţa este falsificată.
  • Mai trebuie observat şi dacă în jurul cântarului sunt obiecte care se pot sprijini de aparat. Dacă sunt, cereţi înlăturarea lor.
  • În cazul în care aveţi suspiciuni privind cântarul, puteţi apela la comisariatul de protecţia consumatorului din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea agentul economic sau la administraţia pieţei.

Citiţi şi:

  • Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei şi untură