Cum sunt morcovii mai sănătoşi - spălaţi sau curăţaţi de coajă?

În încercarea de a curăţa perfect morcovii, majoritatea gospodinelor îi spală bine, după care le curăţă coaja.

Cele mai importante vitamine, carotenul şi mineralele - potasiu, iod, fosfor, fier - sunt conţinute în morcovi în cantităţi mari, chiar sub coaja subţire. Dacă morcovii sunt proaspăţi, este suficient să fie bine spălaţi şi nu curăţaţi de coajă. Dacă morcovii au coaja închisă la culoare, uscată, cu pete negre sau zone moi, cel mai probabil sunt vechi şi este mai bine să nu fie consumaţi. Se recomandă consumul morcovilor cruzi la prânz şi la cină. Cea mai indicată este prepararea morcovilor la abur, aceasta fiind cea mai bună metodă de a le păstra carotenul. Morcovii se fierb într-o cantitate redusă de apă, într-un recipient acoperit, la foc mic până se înmoaie. Se pot şi înăbuşi în puţină grăsime pentru a fi consumaţi ca atare sau ca garnitură la friptură. Consumul de morcovi nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer.