Cum și-l amintesc colegii de clasă pe Putin: „Dacă îl jignea vreun tip uriaș, îl zgâria, îl mușca, îi smulgea bucăți de păr”

Cum și-l amintesc colegii de clasă pe Putin: „Dacă îl jignea vreun tip uriaș, îl zgâria, îl mușca, îi smulgea bucăți de păr”Sursa foto: Kremlin

Un fost coleg de clasă al lui Vladimir Putin spune că acesta s-ar putea „lupta cu oricine” - și, deși nu era cel mai puternic din clasa lor, intra foarte ușor în luptă și o făcea până la capăt. Viktor Borisenko a mers la școală cu președintele rus în anii 1960, în districtul Dzerjinski din Leningrad.

Viktor a spus că atunci când a izbucnit o ceartă, Putin a fost primul care a apărut. Părea să nu-i fie teamă, spuse Viktor, și nu părea că îl interesează că celălalt băiat era mai puternic și putea să-l bată. „Dacă îl jignea vreun tip uriaș, sărea direct la el – îl zgâria, îl mușca, îi smulgea bucăți de păr. Nu era cel mai puternic din clasa noastră, dar într-o luptă putea să învingă pe oricine”, a declarat Viktor pentru The Times.

Profesoara lui Putin de la acea vreme, Tamara Chizova, în vârstă de 26 de ani, nou calificată, a fost condusă la disperare de elev, pe care ea l-a descris ca fiind „dezorganizat” și un copil care „cu siguranță ar cauza probleme”.

Putin s-a născut pe 7 octombrie 1952 la spitalul Snegiriov din Leningrad. Cuplul pierduse doi copii anterior și, drept urmare, Maria era obsesiv de protectoare față de Volodia, așa cum îi spuneau ei, când era băiat.

Tatăl lui Putin făcuse parte din țărănimea Rusiei, care trăia în sate din mediul rural în anii 1930 pentru a lucra în fabrici în timpul procesului de industrializare a lui Stalin. A fost maistru la Uzina de vagoane de cale ferată Yogorov și secretar al atelierului Comitetului Partidului Comunist.

Putin nu a fost trimis la grădinița sovietică - unde profesorii i-au insuflat idei de responsabilitate colectivă și precepte de moralitate - ci mama sa l-a învățat să citească, să scrie și să numere. Președintele rus a scris ulterior că „în afară de el”, mama lui „nu avea niciun alt scop în viață”.

Ambiția lui Putin

Familia își împărțea apartamentul, care nu avea încălzire centrală, apă caldă sau baie, cu alte două familii. A fost primitiv, dar Putin a spus mai târziu că nu s-a simțit niciodată dezavantajat sau mizerabil.

În 1965, comportamentul copilului de 12 ani a început să se îmbunătățească, pe măsură ce a început să se gândească la ce voia să facă cu viața lui. Făcuse trecerea de la școala elementară la cea gimnazială și avea un profesor nou cu care se înțelegea bine. Era rapid, cu o memorie bună, iar notele sale au început să se îmbunătățească pe măsură ce noul său profesor a început să-l îndrume.

În această perioadă Putin a descoperit și sambo; o formă de arte marțiale mixte bazată pe judo, care fusese dezvoltată de Armata Roșie în anii 1920 pentru a fi folosită în lupta corp la corp. Antrenorul său, Anatoly Rakhlin, a spus că s-a remarcat prin mintea sa unică și prin felul în care a luptat ca și cum ar fi ultima lui confruntare.

Ambițiile timpurii ale lui Putin de a deveni pilot de avion s-au schimbat ulterior când a început să citească despre armată și spioni. Când împlinea 16 ani, s-a dus la sediul KGB din Leningrad și a întrebat ce trebuie să facă pentru a fi acceptat ca recrut și a fost sfătuit să meargă la Facultatea de Drept.

S-a calificat și în 1970 a intrat pentru prima dată la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Leningrad. El a fost descris ca evitând socializarea pentru studiu și sport și în martie 1975 i s-a oferit un post în KGB.

Ascunderea emoțiilor

Poziția inițială a lui Putin la agenția de securitate pentru Uniunea Sovietică a fost cea de sublocotenent. Munca lui i-a ridicat pe părinți din punct de vedere financiar, iar mai târziu s-au mutat într-un apartament cu două dormitoare. A avut o prietenă stabilă, studentă la medicină, Lyudmila Khmarina, iar cariera sa a continuat să progreseze.

La scurt timp după ce relația sa cu Lyudmila s-a încheiat, a intrat într-o relație cu un însoțitor de bord din Kaliningrad pe nume Lyudmila Shkrebneva, care mai târziu i-a devenit soție. Ea l-a descris ca fiind imprevizibil și neîncrezător - timp de 18 luni a păstrat acoperirea că a lucrat pentru poliție. Putin fusese crescut să nu-și arate emoțiile și, chiar și în copilărie, își ascundea mâna, dezvăluindu-și mâna doar dacă exista un motiv întemeiat, potrivit Mirror.co.uk.