Cum se vor majora alocațiile. Ordonanța de Urgență a Guvernului a fost respinsă

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123/2020 a fost respinsă, marți, de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Decizia a fost luată în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii. Proiectul de lege de respingere a ordonanţei se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri - cameră decizională -, fiind adoptat de Senat în şedinţa din 11 august a acestui an.

Potrivit acestuia, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale".

„La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa 24 de deputaţi, din totalul de 24 de membri. Raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi (2 împotrivă şi 3 abţineri)", potrivit documentului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În urma finalizării dezbaterilor, Comisia pentru muncă propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, în sensul respingerii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2020.

După ce Guvernul a amânat punerea în practică a măsurii, explicând că nu sunt bani și după o decizie a Curții Constituționale în favoare dublării alocațiilor, Executivul a anunțat că, din septembrie 2020, alocațiile vor crește cu 20% și tot așa până în 2022, când alocația ar urma să se dubleze.

Dacă legea va fi adoptată, actul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, care poate să trimită legea înapoi în Parlament, poate să o conteste la CCR ori să o promulge, caz în care alocațiile se dublează în luna imediat următoare, potrivit agerpres.ro