Cum se va face testarea în școli? ”Nu trebuie să ne speriem”. Ce vor face profesorii și elevii de acum încolo
- Ramona Rotaru
- 12 noiembrie 2021, 05:18
Testarea elevilor care merg la școală în format fizic va fi făcută cu ajutor testelor de salivă. Ministerul Sănătății urmează să prezinte modul în care se vor folosi acestea și cine are competența să testeze elevii. Conform declarațiilor oferite de secretarul de stat, nu este vorba despre o procedură complicată.
Testele de salivă care vor fi efectuate în școli nu sunt invazive, iar modul în care acestea se utilizează nu este deloc unul complicat. Ministerul Sănătății va emite un protocol cu privire la folosirea acestor teste. Andrei Baciu, secretarul de stat, a declarat joi seara că nu este nevoie de cadrele medicale pentru a face testarea elevilor. Procedeul este unul extrem de simplu, putând fi făcut de către cadrele didactice acolo unde nu există cabinete medicale.
„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare”, a spus Andrei Baciu.
Secretarul de stat a ținut să precizeze faptul că testele de salivă nu au ajuns încă în școli, iar cu privire la procedură se mai lucrează. Indicat ar fi ca testarea să fie făcută de către un cadrul medical, însă în instituțiile de învățământ unde acesta nu există, cadrele didactice vor fi instruite pentru testare.
Procedura de testare va fi una pe înțelesul tuturor, susține Andrei Baciu
„S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală”, a adăugat el.
Secretarul de stat a vorbit despre mai multe aspecte, susținând că se caută o modalitate generală prin care să fie făcută testarea. El a pus accent pe faptul că testarea va avea o procedură clară și ușor de înțeles pentru toată lumea. Persoanele din școli responsabile cu acest lucru vor fi instruite.
„Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a domoli pandemia este să identificăm cazurile pozitive. Acest lucru se face prin testare. Mai noi avem această modalitate făcută pentru unitățile de învățământ, tocmai pentru a se putea desfășura de o manieră sistematică, lucru care ar fi fost mai dificil utilizând testele clasice. Avem un test mult mai simplu, care are altă sensibilitate și specificitate, și din acest motiv orice test pozitiv va fi dublat de o testare clasică.
Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să facem pregătiri speciale, pentru că nu este o chestiune super sofisticată”, a spus Andrei Baciu.