La începutul lunii martie 1994, partidele politice de la putere (PDSR) şi din Opoziţie (PNŢCD şi PNL) au hotărât că se impune schimbarea guvernului condus de Nicolae Văcăroiu. În 4 martie 1994, în sala "Nicolae Iorga" din Camera Deputaşilor, a avut loc prima rundă de negocieri între PNŢCD şi PDSR în vederea alcătuirii unui nou cabinet.
Corneliu Coposu, liderul PNŢCD, a propus un cuvern de colaborare, în timp ce PDSR dorea un guvern de uniune naţională. O aberaţie, fiindcă - aşa cum susţinea şi Corneliu Coposu - în acel moment România nu ar fi mai avut Opoziţie. Negocierile au eşuat, iar în discuţie a intrat varianta alegerilor anticipate. Nici aceasta nu s-a finalizat, guvernul Văcăroiu ducânduşi până la capăt mandatul, în 1996, când la Putere a venit CDR în urma votului popular. Pe scena politică mai activau în acel moment partidele PD, PUNR, UDMR, PRM, minorităţi şi alte câteva formaţiuni mici. Citiţi relatările Evz din 1994 şi veţi putea face comparaţie între strategiile partinice de atunci şi cele de acum!
Marţi seară, în cadrul unei întâlniri secrete,
Corneliu Coposu, Oliviu Gherman şi Adrian Năstase au căzut de acord asupra necesităţii alegerilor anticipate
PDSR si PNŢCD au început deja campania electorală
Marţi seara, în cabinetul preşedintelui Senatului, a avut loc o întâlnire confidenţială între preşedinţii PDSR, Oliviu Gherman şi Adrian Năstase şi Corneliu Coposu, preşedintele PNŢCD. În cadrul discuţiilor cu caracter secret, liderii PDSR au susţinut necesitatea organizării de alegerii anticipate, dar în nici un caz în acest an. Corneliu Coposu a răspuns că alegerile trebuie declanşate în 1994 dacă negocierile nu vor ajunge la o soluţie de compromis privind sitaţia politică actuală.
În legătură cu întâlnirea la nivel înalt PDSR-PNŢCD de marţi, Corneliu Coposu ne-a declarat în exclusivitate: "Amândoi preşedinţii PDSR sunt de părere că alegerile anticipate ce s-ar desfăşura în acest an ar fi nocive pentru ţară pentru că ar determina o suspendare a aplicării reformei, o cheltuială uriaşă şi un pretext de tulburări sociale. Din punctul meu de vedere, cred că aranjarea unor alegeri anticipate pentru anul viitor s-ar putea realiza numai în cazul în care până la toamnă s-ar putea ajunge la o soluţie de compromis care să asigure o colaborare guvernamentală dintre PDSR şi Opoziţie şi un guvern care să se bucure de stabilitate şi credibilitate. Dacă nu se ajunge aici, nu există altă soluţie decât alegerile anticipate. Astfel, asistăm la o prelungire a actualei agonii guvernamentale".
Corneliu Coposu a declarat în final că PNŢCD a început, de asemenea, campania electorală: "PNŢCD va începe şi el o campanie electorală pe care puterea executivă a început-o deja. Spre deosebire de PDSR, noi avem organizaţii în toate localităţiile şi ele sunt frecvent vizitate de parlamentarii noştrii. Conducerea centrală PNŢCD şi-a început deja deplasările în Sibiu şi Timişoara. Săptămâna viitoare urmează ale deplasări. În legatură cu acest lucru îi vom informa pe toţi liderii CDR în prima şedinţă de Comitet Executiv al Convenţiei".
PDSR va iniţia un proiect de lege pentru promovarea alegerilor locale anticipate
Adrian Năstase, preşedintele executiv al PDSR, a dat de înţeles, în cadrul întâlnirii, că intenţionează pregătirea unui proiect de lege care să impună convocarea de alegeri locale anticipate. Această soluţie este impusă de faptul că în legislaţia în vigoare nu există nici o reglementare care să permită anticiparea alegerilor locale.
Expunerea de motive care va susţine acest proiect legislativ se va referi la faptul că actalul partid de guvernământ nu a avut posibilitatea de a participa la precedentele alegeri locale.
CRINA NEDELCUMARCELA FERARU Foto: George Marin