Multe tinere visează să ajungă însoțitoare de zbor, crezând că odată ajunse stewardese vor avea parte de o viață ca în filme, vor călători în toată lumea și, pentru că salariul este îndestulător, nu vor avea niciodată griji financiare. În afara acestor avantaje evidente, tinerele care vor să ajungă stewardese trebuie să fie se pregătească pentru a face față situațiilor extreme.
În Kirgistan, fetele care doresc să aibă o carieră ca însoțitoare de zbor trebuie să facă antrenamente dure, care să le pregătească pentru un eventual dezastru aviatic.
Ele sunt pregătite pentru orice fel de situație limită de la aterizări forțate, până la prăbușiri în ocean.
În România, salariul unei stewardese licențiate începe de la 1.000 de euro, însă și sacrificiile sunt pe măsură, spun angajații companiilor aeriene.
„La înscriere, trebuia să avem peste 1,65, să vorbim minimum 3 limbi, să ştim să înotăm, să nu avem tatuaje şi să stăm bine cu analizele”, povesteşte stewardesa. Au urmat apoi 3 luni de cursuri, după un program milităresc. „Am învăţat enorm, de la structura motoarelor de avion, până la ce trebuie să faci în cazul unei naşteri, resuscitări, salvarea persoanelor de la înec, sărituri cu paraşuta”, povestește Gabriela, o însoțitoare de zbor din România.